Moučníky a cukroví

Jablečný koláč s tvarohem

Korpus

1 ½ hrnku špaldové mouky
1 hrnek ovesných vloček
½ hrnku třtinového cukru
125 g másla

Jablečná vrsvta

7 jablek
2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu
½ lžičky skořice

Tvarohová náplň

500 gramů měkkého tvarohu
1 sáček vanilkového cukru
2 vejce
2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu

Drobenka

½ hrnku celozrnné špaldové mouky
½ hrnku třtinového cukru
½ hrnku ovesných vloček
60 g másla

Množství je na střední plech, na velký plech navýšíme množství o polovinu.

V kuchyňském robotu pomocí hnětací metly smícháme mouku, ovesné vločky a cukr. Přidáme na kostičky nakrájené změklé máslo a mícháme, dokud nevznikne drobenka. Rovnoměrně ji rozložíme na plech vystlaný pečicím papírem. Lehce přitlačíme a pečeme asi 12 minut při teplotě 180 °C.

Zatím si stačíme oloupat a nahrubo nastrouhat jablka, která smícháme se škrobem a skořicí. Kyselá jablka trošku přisladíme.

Rozložíme na předpečenou krustu a zamícháme tvarohovou náplň. Šikovnější hospodyňky stihnou obě náplně, než se upeče korpus. Každopádně na jablka rozetřeme tvarohovou náplň.

Na drobenku smícháme mouku, ovesné vločky, cukr a přidáme změklé máslo. Mícháme, dokud se vše nespojí. Rozdrobíme na tvarohovou náplň.

Pečeme při teplotě 180 °C asi 45 minut nebo podle zkušeností s troubou. V troubě můžeme koláč nechat ještě 10 minut s pootevřenými dvířky.

Krájíme vychlazený. Jakmile si dovolíme zakrojit ještě teplý, už nikdy nestačí vychladnout a hned se sní.

Ohodnoťte tento recept: 

114 hlasů

Další recepty Celý díl