Jablečný koláč s tvarohem


Korpus
1 ½ hrnku špaldové mouky
1 hrnek ovesných vloček
½ hrnku třtinového cukru
125 g másla
Jablečná vrsvta
7 jablek
2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu
½ lžičky skořice
Tvarohová náplň
500 gramů měkkého tvarohu
1 sáček vanilkového cukru
2 vejce
2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu
Drobenka
½ hrnku celozrnné špaldové mouky
½ hrnku třtinového cukru
½ hrnku ovesných vloček
60 g másla
Množství je na střední plech, na velký plech navýšíme množství o polovinu.
V kuchyňském robotu pomocí hnětací metly smícháme mouku, ovesné vločky a cukr. Přidáme na kostičky nakrájené změklé máslo a mícháme, dokud nevznikne drobenka. Rovnoměrně ji rozložíme na plech vystlaný pečicím papírem. Lehce přitlačíme a pečeme asi 12 minut při teplotě 180 °C.
Zatím si stačíme oloupat a nahrubo nastrouhat jablka, která smícháme se škrobem a skořicí. Kyselá jablka trošku přisladíme.
Rozložíme na předpečenou krustu a zamícháme tvarohovou náplň. Šikovnější hospodyňky stihnou obě náplně, než se upeče korpus. Každopádně na jablka rozetřeme tvarohovou náplň.
Na drobenku smícháme mouku, ovesné vločky, cukr a přidáme změklé máslo. Mícháme, dokud se vše nespojí. Rozdrobíme na tvarohovou náplň.
Pečeme při teplotě 180 °C asi 45 minut nebo podle zkušeností s troubou. V troubě můžeme koláč nechat ještě 10 minut s pootevřenými dvířky.
Krájíme vychlazený. Jakmile si dovolíme zakrojit ještě teplý, už nikdy nestačí vychladnout a hned se sní.
Ohodnoťte tento recept: