Dušené červené zelí na víně s jablky
1 malá hlávka zelí cca 1 kg
4 lžíce uzeného sádla
2 velké cibule
2 větší jablka
2 lžíce cukru
sůl
150 ml červeného vína na podlití
Zelí nakrouháme na robotu nebo nakrájíme najemno. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Oloupaná jablka nakrájíme na kostičky. Sádlo z uzené slaniny rozehřejeme a smažíme na něm cibuli, dokud nezačne hnědnout. Přidáme cukr a necháme zkaramelizovat. Osmahneme jablka a vložíme zelí. Podlijeme vínem, necháme chvilku odpařit alkohol a přikryjeme pokličkou.
Podle potřeby podlijeme ještě vodou a dusíme pod pokličkou asi půl hodiny, aby zelí bylo měkké.
Nakonec dochutíme. Podle potřeby osolíme. Je-li kyselé dochutíme troškou medu, pokud potřebujete přidat na kyselosti, kápneme do něj trochu octa.
Náš tip
Pro lepší chuť je možné přidat trochu výpeku z masa, ke kterému budeme zelí podávat, ať už je to vepřová pečeně nebo kachna.
Ohodnoťte tento recept: