Jablečný sirup podle Marie Baťové


5 kg jablek nebo 2 litry jablečné šťávy
1,5 kg cukru krystal
3 lžíce mleté skořice
2 lžíce mletého hřebíčku
2 citrony
Všechna jablka omyjeme, zbavíme jadřinců, nastrouháme nebo rozmixujeme. Přidáme kůru ze dvou citronů, šťávu ze dvou citronů, skořici, hřebíček a zalijeme dvěma litry převařené vody. Necháme 24 hodin louhovat. Potom přepasírujeme přes sítko.
Pokud máme čerstvou jablečnou šťávu, přidáme veškeré koření, kůru z citronu, šťávu z citronu a můžeme už rovnou přidat cukr a jen jeden litr vody.
Do takto připravených základů přidáme do hrnce na plotně buď zbytek cukru nebo celou dávku. U varianty, kdy postupujeme z celých jablek, jsme ještě neměli žádný cukr, takže pokud pak pasírujeme, přidáme kilo a půl cukru.
Mírně provaříme. Posléze ochutnáme. Pokud není cítit hřebíček se skořicí tak, že to zaštípe na jazyku, přidáme ještě lžíci skořice a lžíci hřebíčku.
Konzumujeme od února pro posílení imunity! Vždy polkneme lžíci sirupu před snídaní, a pak si připravíme šťávu z tohoto sirupu a dopijeme po snídani.
Náš tip
V zimě zalijeme sirup horkou vodou a pijeme jako horký nápoj pro zahřátí.
Ohodnoťte tento recept: