Jablečné řezy s vanilkovým krémem


Korpus
150 g másla
100 g moučkového cukru
2 vejce
1 vanilkový cukr
150 g polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
2 lžíce mléka
špetka soli
Jablečná vrstva
1 kg očištěných jablek
50 g másla
50 g cukru (nebo podle chuti)
1 lžička skořice
Vanilkový krém
350 ml mléka
3 vejce
70 g cukru
2 lžíce hladké mouky
1 lžíce škrobu
1 vanilkový cukr
Dokončení
200 ml smetany na šlehání
1 lžíce moučkového cukru
nasekané ořechy nebo čokoládové hoblinky
Oloupaná jablka nakrájíme na drobné plátky nebo nastrouháme na hrubém struhadle. Dáme je do kastrolu spolu s cukrem i máslem a pozvolna povaříme asi 15 minut, dokud se šťáva neodpaří. Odstavíme a necháme vychladnout.
Troubu necháme vyhřát na teplotu 180 °C. Na menší plech (cca 20 x 30) si dáme namočený a vyždímaný pečicí papír, aby pěkně přilnul k plechu.
V jedné míse si smícháme mouku s práškem do pečiva a se špetkou soli. Máslo s cukrem a vanilkovým cukrem ušleháme do pěny.
Postupně zašleháme vejce. Přidáme mléko, a nakonec mouku s práškem do pečiva.
Na plechu uhladíme jablečnou vrstvu. Zalijeme připraveným těstem, které pečlivě rozetřeme na jablečnou vrstvu. Ve vyhřáté troubě pečeme 35–40 minut. Špejlí zjistíme, zda je těsto propečené. V tomto případě může být i lehce přepečené, protože ho budeme otáčet. Dobře upečené vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Potom ho překlopíme, odstraníme pečicí papír a zalijeme vanilkovým krémem.
V mléce rozmícháme vejce, cukr i vanilkový cukr. Přidáme mouku a škrob. Za stálého míchání uvaříme hladký krém. Nalijeme na jablečnou vrstvu a necháme vychladnout. Po vychladnutí necháme ještě dobře zachladit v lednici alespoň 2 hodiny nebo z večera do rána.
Šlehačku ušleháme s cukrem, navrstvíme na vanilkovou vrstvu a dozdobíme ořechy nebo čokoládovými hoblinkami.
Krájíme na úhledné řezy a podáváme vychlazené.
Náš tip
Pokud milujeme karamel, zkusíme si připravit náplň s karamelovým kondenzovaným mlékem. Dáme ho do jablečné vrstvy i do krému a získáme nový rozměr tohoto dezertu. Když ještě posypeme povrch ořechovým griliášem, dostaneme od své rodiny zaručeně Řád zlaté vařečky.
Ohodnoťte tento recept: