Různé

Slaninový džem

450 g tučnější anglické slaniny
2 velké cibule
100 g třtinového cukru
125 ml vody
85 ml silné černé kávy
15 ml balzamikového octa

Slaninu vybereme pěkně prorostlou! Nakrájíme ji na silnější plátky (asi půl centimetrové) nebo na kousky, aby se nepropekla do křupava, ale zůstala uvnitř vláčná.

Slaninu vložíme do studené pánve. Pomalu zahříváme a restujeme, dokud nejsou kousky propečené, ale ne moc křupavé, spíše jen na povrchu. Hotovou slaninu vyjmeme z pánve a slijeme i většinu tuku. Na pánvi si necháme jen lžíci vypečeného tuku.

Mezitím si oloupeme cibuli, nakrájíme ji na čtvrtky a potom na plátky, aby se rozpadla na proužky. Vložíme ji do pánve s tukem a usmažíme dohněda. Po deseti minutách (cibule by již měla být hnědá) přidáme cukr a mícháme, dokud cibule i cukr nezkaramelizují. To trvá dalších 15 minut.

Do zkaramelizované cibule přidáme slaninu, vodu a kávu. Mírně povaříme, dokud hmota nezhoustne a nepřipomíná džem. Vaříme raději pomalu, aby slanina i cibule změkly. Jakmile docílíme konzistenci džemu, odstavíme a přilijeme balzamikový ocet, případně dosolíme.

Slaninový džem podáváme zchladlý na pokojovou teplotu. Přendáme do skleniček a necháme v lednici, kde vydrží dlouhou dobu. Můžeme ho i zavařit a budeme mít připravený dárek nebo skvělou pochutinu na domácí použití. Zavařujeme 1 hodinu při teplotě 85 °C.

Slaninový džem se hodí jako doplněk na chlebíčky nebo pomazánka na chleba. Úplně nejlepší je jako doplněk k masu, speciálně k hamburgerům a skvěle chutná i s vařeným nebo pečeným vejcem.

Náš tip

Doporučujeme uvařit si alespoň 4 dávky, aby se nám zavařování vyplatilo.

Ohodnoťte tento recept: 

44 hlasů

Další recepty Celý díl