Polévka z pečeného celeru


1 středně velký bulvový celer
5 stroužků česneku
4 lžíce oleje
snítka tymiánu
snítka rozmarýnu
1 cibule
1 větší brambor
zeleninový vývar nebo voda
sůl
pepř
1 lžíce lahůdkového droždí
smetana
Celer oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Stroužky česneku oloupeme. Kostičky celeru a česnek smícháme se dvěma lžícemi oleje a bylinkami. Dáme nepřikryté pomalu péct – trvá to asi hodinu, než je celer měkký a zlatavý.
V hrnci na trošce oleje orestujeme jemně nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené brambory, upečený celer s česnekem, zalijeme zeleninovým vývarem nebo vodou a vaříme, dokud nejsou brambory měkké.
Necháme trochu zchladnout a ponorným mixérem rozmixujeme. Dochutíme solí a lahůdkovým droždím. Na zjemnění přidáme smetanu.
Podáváme s krutony z toastového chleba, celerovými chipsy nebo jemně nakrájenými sušenými jablky.
Ohodnoťte tento recept: