Jablečný závin z jogurtového těsta


150 g bílého jogurtu
1 tuk na pečení
500 g polohrubé mouky
špetka soli
Náplň
10 jablek
1 vanilkový cukr
cukr podle chuti
skořice podle chuti
rozinkymandle nebo ořechy podle chuti
strouhanka podle potřebyvejce na potření
Všechny suroviny na těsto zpracujeme. Vznikne krásné a vláčné těsto, které se ani při válení netrhá. Pokud se těsto příliš lepí, přidáme mouku.
Jablka nastrouháme nahrubo nebo nakrájíme na malé kostičky. Těsto rozdělíme na dvě části. Množství je na dva záviny.
Těsto vyválíme, posypeme strouhankou, navrstvíme jablka a podle chuti požijeme cukr, skořici, vanilkový cukr, rozinky a mandle.
Zavineme a přeneseme spojem nahoru na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme rozšlehaným vejcem i pod okraj těsta, aby se nerozvinulo.
Povrch závinu lehce propícháme nožem. Pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova při teplotě 180 °C přibližně 30–40 minut.
Náš tip
Těsto je neutrální, proto z něj lze připravit závin nasladko i naslano. Výborná je slaná varianta se šunkou, sýrem i jablky, která opepříme.
Ohodnoťte tento recept: