Rychlý dort z pudinkového prášku
Rychlý dort z pudinkového prášku
6 vajec
6 pudinků (vanilkový, čokoládový)
300 ml rostlinného oleje
255 g cukru krupice
1 prášek do pečiva bez fosfátůČást cukru je možné nahradit cukrem citronovým nebo rumovým
Celá vejce šleháme do pěny asi 5 minut. Přisypeme pudinky, cukr a prášek do pečiva. Pečlivě prošleháme. Nakonec pomalu přiléváme olej, který do těsta hladce všleháme.
Formu na dort o průměru 20–22 cm vysteleme pečicím papírem. Těsto nalijeme do formy a pečeme v troubě vyhřáté na teplotu 180 °C přibližně 40 minut. Upečený je ve chvíli, kdy do korpusu zapíchneme špejli a vytáhneme ji čistou.
Korpus necháme zchladnout nejlépe na mřížce a opatrně ho vyjmeme z formy. Jeho skvělá jemná konzistence ho umožňuje prokrajovat na velmi tenké plátky. Můžeme toho tedy využít a dort více promazat oblíbeným krémem.
Tento recept je starý nejméně 50 let a je to stále zaručený tip na lehký bezlepkový korpus.
Krém
200 g smetanového termizovaného sýra
250 g smetany ke šlehání
1 ztužovač šlehačky
4 lžíce zahuštěného smetanového mléka s kakaem
Sýr ušleháme se zahuštěným mlékem s kakaem. Smetanu ke šlehání ušleháme a postupně přidáme k vyšlehané směsi. Korpus 2x prokrojíme, potřeme náplní a proložíme ovocem. Sesadíme a ozdobíme zbytkem krému a ovocem.
V případě, že chceme dort omazaný, připravíme si dvojnásobek krému.
Náš tip
Skvěle chutná, když se rozkrojí na 4 pláty a naplní čokoládovou ganache.
Ganache
250 g kvalitní čokolády (ne na vaření)
250 ml šlehačky
Šlehačku přivedeme k varu a jakmile se vaří, odstavíme ji. Čokoládu nalámeme na kostičky (pokud nemáme čokoládové pecky), přilijeme horkou smetanu a necháme 10 minut stát.
Promícháme nebo prošlehneme na nízké obrátky ručním šlehačem. Velmi krátce! Necháme do druhého dne zchladnout v lednici a natřeme na dort.
Jiný krém ze zahuštěného mléka s kakaem
200 g smetanového termizovaného sýra
200 g másla
1 plechovka zahuštěného mléka s kakaem
Vše ušleháme v robotu do hladké konzistence.
Ohodnoťte tento recept: