Kynuté knedlíky Alfonse Muchy
4 porce
Na těsto
500 g polohrubé mouky
300 ml vlažného mléka
1 vejce
50 g vanilkového cukru
30 g droždí (čerstvého nebo sušeného)
špetka soli
kůra z poloviny citronu
olej na potření hotových knedlíků
Na náplň
350 g švestkových povidel nebo čerstvých či mražených švestek
60 g mletého máku
2 lžíce rumu
cukr krupice na doslazení náplně podle chuti
Na vanilkovou omáčku
500 ml 33% smetany
30 g másla
velký panák bílého suchého vína
velký panák a půl rumu
65 g vanilkového cukru
100 g žloutků – nejlépe pasterizovaných
2 kusy vanilkového lusku
Na dokončení
množství dle libosti
pražený celý mák
strouhaný tvrdý tvaroh
smíchaný moučkový cukr s mletou skořicí
Z 20 g sušeného droždí, lžičky cukru, lžíce mouky a 90 ml vlažného mléka vytvoříme kvásek.
Mezitím, co kvásek začíná růst, si připravíme prosetou polohrubou mouku a přidáme zbytek sušeného droždí, vanilkového cukru, kůru z poloviny citronu, vejce a špetku soli. Přidáme vzešlý kvásek a zbylé vlažné mléko. Vypracujeme hladké elastické těsto. Překryjeme utěrkou a necháme v pokojové teplotě nakynout. Bude to trvat přibližně 45 minut.
Dále si připravíme náplň na plnění knedlíků a vanilkovou omáčku. Povidla smícháme s rumem, cukrem a dohustíme mletým mákem. Prozatím odložíme stranou.
Na plotnu dáme hrnec s vodou a přiklopíme nerezovou hlubší miskou, do které dáme smetanu, máslo, rum, víno, vanilkový cukr a prokrojené tobolky vanilky. Vše necháme na vodní lázni za občasného promíchání zahřívat.
Těsto by v tuto chvilku mělo být dvojnásobné, a tudíž připravené na vytvoření 4 rovnoměrných kuliček (pro jistotu použijeme váhu). Z rovnoměrných kuliček vytvarujeme placičky a naplníme povidlovou směsí. Důkladně uzavřeme a necháme ještě 10 minut dokynout.
Připravíme si pařák nebo troubu s párou. Po 10 minutách vložíme nakynuté knedlíky do páry a zaklopíme. Po 30 minutách vytáhneme, propíchneme párátkem, aby se nám nesrazily a potřeme olejem.
Dokončení omáčky je už rychlovka. Do připravené smetanové směsi nad vodní lázní pomalu přilíváme žloutky, mícháme metlou a stáhneme stupně teploty na minimum. Směs začne po pár minutách houstnout. Přidáme ještě kůru z poloviny citronu, promícháme, vyndáme tobolky vanilky a směsí přelijeme hotové knedlíky.
Na dokončení máme připravený opražený mák, strouhaný tvrdý tvaroh a směs míchaného moučkového cukru se skořicí. Kolik si na knedlík s omáčkou těchto surovin dáme, je již opravdu jen na nás.
Ohodnoťte tento recept: