Moučníky a cukroví

Mandlový dort krále Oscara II.

Korpus

5 bílků
180 g cukru krystal
150 g mletých neloupaných mandlí

Na griliáš

50 g cukru
20 g loupaných mandlí

Krém

5 žloutků
100 ml smetany ke šlehání
90 g cukru krupice
150 g másla

plátky mandlí na ozdobu

Na pečicí papír nakreslíme 2 kruhy o průměru 20 cm. Předehřejeme troubu na teplotu 175 °C.

Bílky vyšleháme dotuha. Do tuhých bílků postupně přisypáváme cukr a šleháme, až vznikne pevný a lesklý sníh. Přisypeme mleté mandle a pomalu je ručně vmícháme.

Těsto pomyslně rozdělíme na poloviny, vložíme dovnitř kruhuĚŠ na pečicím papíru a rovnoměrně rozetřeme. Pečeme zhruba 20 minut, dokud nezezlátnou. Pozor, aby se pláty nepřipálily. Vytáhneme z trouby a necháme na plechu vychladnout.

Připravíme si griiliáš. Nasypeme cukr do hrnce se silným dnem, přilijeme trochu vody a necháme pomalu rozpouštět. Nemícháme! Až bude cukr rozpuštěný a zezlátne, nasypeme do něj mandle a znovu čekáme, až zezlátnou. Raději se nevzdalujeme od hrnce, protože směs se snadno připálí. Horkou směs vylijeme na plech vyložený pečicím papírem a necháme vychladnout a ztuhnout. Pak ji rozdrtíme na malé kousky.

Na krém prošleháme v hrnci žloutky, smetanu a cukr. Pomalu zahříváme ve vodní lázni a neustále mícháme, aby se žloutky nesrazily. Mícháme tak dlouho, dokud krém nezhoustne asi jako pudink. Pozor, krém se nesmí vařit, jinak se žloutky srazí! Odstavíme a necháme zchladnout.

Máslo vyšleháme a postupně do něj zašleháme krém. Dáme do lednice vychladit. Pozor, aby neztuhl příliš!

Jeden plát těsta potřeme asi třetinou krému a posypeme griliášem. Na něj položíme druhý plát a potřeme zbylým krémem shora i ze stran. Dáme do lednice ztuhnout a potom krém uhladíme lehce nahřátým nožem. Nůž lehce nahřejeme v horké vodě a před použitím ho otřeme dosucha. Nakonec dort posypeme plátky mandlí.

Ohodnoťte tento recept: 

29 hlasů

Další recepty Celý díl