Tvarohový mřížkový koláč


400 g hladké mouky
80 g cukru krupice
1 balíček vanilkového cukru
150 g másla
1/2 balíčku kypřicího prášku do pečiva
2 vejce
2 cl mléka
Náplň
80 g másla
2 vejce
1 balíček vanilkového cukru
500 g tvarohu
50 g cukru krupice
kousek nastrouhané fazole tonka
Ze všech surovin zpracujeme těsto, zabalíme do fólie a necháme v lednici 30 minut odpočinout.
Ušleháme máslo, vejce a vanilkový cukr. Přidáme tvaroh, cukr, nastrouhanou fazoli tonka a vyšlehejte dohladka.
Rozehřejeme troubu na teplotu 150 °C. Použijeme koláčovou formu nebo pečicí plech 20 x 30 cm. Naše koláčová forma měla průměr 24 cm. Formu vymažeme máslem a vysypeme moukou nebo vysteleme pečicím papírem namočeným ve vodě, aby pěkně přilnul i do vroubků formy.
Vyndáme těsto z chladničky a rozdělíme ho na poloviny. Jednu půlku vyválíme a přeneseme na připravený plech. Z druhé půlky vytvoříme válečky. Na těsto dáme tvarohovou náplň a z válečků vytvoříme mřížku.
Pečeme asi 60 minut.
Náš tip
Pokud máme raději koláče s větším množstvím náplně a tenkým těstem, nedáváme mřížku a těsto si připravíme z polovičního množství surovin.
Ohodnoťte tento recept: