Moučníky a cukroví

Tvarohový mřížkový koláč

400 g hladké mouky
80 g cukru krupice
1 balíček vanilkového cukru
150 g másla
1/2 balíčku kypřicího prášku do pečiva
2 vejce
2 cl mléka

Náplň

80 g másla
2 vejce
1 balíček vanilkového cukru
500 g tvarohu
50 g cukru krupice
kousek nastrouhané fazole tonka

Ze všech surovin zpracujeme těsto, zabalíme do fólie a necháme v lednici 30 minut odpočinout.

Ušleháme máslo, vejce a vanilkový cukr. Přidáme tvaroh, cukr, nastrouhanou fazoli tonka a vyšlehejte dohladka.

Rozehřejeme troubu na teplotu 150 °C. Použijeme koláčovou formu nebo pečicí plech 20 x 30 cm. Naše koláčová forma měla průměr 24 cm. Formu vymažeme máslem a vysypeme moukou nebo vysteleme pečicím papírem namočeným ve vodě, aby pěkně přilnul i do vroubků formy.

Vyndáme těsto z chladničky a rozdělíme ho na poloviny. Jednu půlku vyválíme a přeneseme na připravený plech. Z druhé půlky vytvoříme válečky. Na těsto dáme tvarohovou náplň a z válečků vytvoříme mřížku.

Pečeme asi 60 minut.

Náš tip

Pokud máme raději koláče s větším množstvím náplně a tenkým těstem, nedáváme mřížku a těsto si připravíme z polovičního množství surovin.

Ohodnoťte tento recept: 

24 hlasů

Další recepty Celý díl