Tradiční velikonoční beránek


200 g cukru krupice
2 vejce
4 žloutky
1 vanilkový cukr
lžíce citronové šťávy
strouhaná kůra z 1 citronu
sníh ze 4 bílků
240 g polohrubé mouky
Z cukru krupice, vajec, žloutků, vanilkového cukru, citronové šťávy a strouhané kůry z 1 citronu připravíme pěnu, do které postupně vmícháme bílkový sníh a polohrubou mouku. Formu vystříkáme olejem do pečicích forem nebo důkladně vymažeme pokrmovým tukem a vysypeme polohrubou moukou. Těsto přelijeme do formy a v troubě předehřáté na teplotu 180 °C pečeme přibližně 45 minut. Hotového beránka přeneseme ve formě na vhodnou podložku, otočíme dnem vzhůru a vyklopíme.
Náš tip
Část mouky můžeme nahradit mandlemi, ořechy nebo kokosem.
Já jsem třetinu těsta obohatila vlašskými ořechy, které jsou mastnější, a bříško vylila spirálkou z ořechového těsta.
Ohodnoťte tento recept: