Italské krémové rizoto z červené řepy


Na rizoto
320 g rýže na rizoto (druh rýže carnaroli nebo arborio)
2–3 stroužky česneku
150 ml vína
800 ml vývaru
400 g červené řepy
100 g másla
150 g strouhaného parmezánu
2 lžíce olivového oleje
citronová šťáva
tymián
Variace při servírování
kozí sýr
ořechy
zakysaná smetana
gorgonzola
ořechy
parmezán
snítka tymiánu
ořechy
Červenou řepu si uvaříme doměkka v osolené vodě se snítkou tymiánu. Necháme vychladnout, oloupeme a rozmixujeme na kaši.
Pokud máme doma koupenou řepu vakuovanou, rozmixujeme s lístečky tymiánu a osolíme.
Uvaříme si vývar z kostí nebo masovo-zeleninový, případně jen zeleninový, pokud jsme vegetariáni.
Na olivovém oleji osmahneme nadrobno nakrájený nebo prolisovaný česnek, jen chviličku, aby se rozvoněl, ale nezhořkl. Přilijeme víno a necháme odpařit alkohol. Víno může být bílé nebo červené.
Rýže na rizoto se neproplachuje, proto nasypeme suchou rýži a promícháme, aby se rýže zahřála, potom přidáme vývar, aby byl nad hladinou rýže.
Když se tekutina vyvaří, přidáme další horký vývar a občas promícháme. Opakujeme, dokud není rýže tak akorát, což je asi za 15 minut. Rýže by měla být krémová a neměla by plavat ve vývaru. Přimícháme červenou řepu a dobře prohřejeme. Sundáme z plotny, přimícháme máslo, parmezán a dochutíme citronovou šťávou, případně dosolíme.
Na suché pánvi opečeme vlašské, pekanové nebo piniové oříšky a rizoto servírujeme s oříšky a hoblinkami parmezánu nebo s ořechy a omáčkou z gorgonzoly připravenou z rozehřáté gorgonzoly se zakysanou smetanou.
Výborný je také kozí sýr s ořechy.
Doplníme lístečky tymiánu, řeřichy nebo klíčků.
Ohodnoťte tento recept: