Různé

Domácí ořechové máslo

ořechy
případně olej

na ochucení sůl

Pod názvem ořechové máslo se prodávají většinou sladké pomazánky ochucené různými sladidly, čokoládou, kakaem a skořicí.

Z ořechů vyrobíme skvělé máslo, které lze použít naslano a to je mnohem zajímavější.

Základem je výkonný mixér. Mandle, vlašské ořechy, lískové oříšky, kešu ořechy nasypeme do mixéru a mixujeme. Během mixování děláme pauzy, aby se mixér nepřehřál a pomáháme si stěrkou.

V první fázi se ořechy nasekají nahrubo, potom se změní na jemný prášek, který hrudkovatí. V této fázi můžeme přidat trochu oleje – mandlového, kokosového nebo i ghí másla, pokud nejsme vegani. Potom vznikne hustá pasta, která začne řídnout a vznikne jemné máslo.

Nasladko začneme máslo dochucovat, pokud ho děláme naslano, stačí přidat trošku soli a přelít do skleničky. Skladujeme v lednici.

Ohodnoťte tento recept: 

5 hlasů

Další recepty Celý díl