Domácí ořechové máslo


ořechy
případně olejna ochucení sůl
Pod názvem ořechové máslo se prodávají většinou sladké pomazánky ochucené různými sladidly, čokoládou, kakaem a skořicí.
Z ořechů vyrobíme skvělé máslo, které lze použít naslano a to je mnohem zajímavější.
Základem je výkonný mixér. Mandle, vlašské ořechy, lískové oříšky, kešu ořechy nasypeme do mixéru a mixujeme. Během mixování děláme pauzy, aby se mixér nepřehřál a pomáháme si stěrkou.
V první fázi se ořechy nasekají nahrubo, potom se změní na jemný prášek, který hrudkovatí. V této fázi můžeme přidat trochu oleje – mandlového, kokosového nebo i ghí másla, pokud nejsme vegani. Potom vznikne hustá pasta, která začne řídnout a vznikne jemné máslo.
Nasladko začneme máslo dochucovat, pokud ho děláme naslano, stačí přidat trošku soli a přelít do skleničky. Skladujeme v lednici.
Ohodnoťte tento recept: