Smetanové brambory


brambory
sůl, případně bílý pepř
smetana ke šlehání
máslo na vymazání pekáčku
Pekáček vymažeme máslem, položíme vrstvu na tenké plátky nastrouhaných brambor a osolíme. Podle toho, k čemu je budeme podávat, opepříme bílým pepřem. Takto po vrstvách skládáme a solíme do spotřebování brambor nebo zaplnění pekáčku.
Zalijeme smetanou ke šlehání a pečeme zhruba hodinu při teplotě 180 °C. Povrch by měl být zlatavý a brambory měkké.
Jsou to nejlepší smetanové brambory. Ideální je připravit si je den dopředu, studené nakrájet na kostky a před podáváním ohřát.
Ráda je dělám, když čekáme hosty, protože si je připravím dopředu a před podáváním jen ohřeju v troubě, ve které stejně vždycky něco peču. A hlavně – vždycky chutnají a nikdy nezbydou.
Ohodnoťte tento recept: