Maso

Králičí ragú

králičí maso
1 menší mrkev
1 petržel
100 g slaniny
1 cibule
2 stroužky česneku
rozmarýn
tymián
100 ml bílého suchého vína
1 bobkový list
voda
sůl
čerstvě mletý pepř
cukr
2 lžíce sádla
kousek másla

Na ragú zpracujeme všechny zbytky králíka včetně hlavy a břicha. Na pánvi rozehřejeme sádlo a králičí maso na něm osmahneme. Maso vyjmeme a osmahneme na pánvi nastrouhanou mrkev a petržel, až začnou chytat hnědou barvu.

Přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a cibuli, kterou necháme zesklovatět. Vložíme bobkový list, česnek a bylinky. Maso vrátíme do pánve. Podlijeme vínem a počkáme, až se odpaří alkohol, pak přilijeme vodu. Osolíme, opepříme a přidáme špetku cukru. Potom necháme pomalu bublat na přikryté pánvi alespoň 3 hodiny. Maso by se mělo rozpadat.

Ragú je možné připravit v pomalém hrnci nebo troubě vyhřáté na teplotu 130 °C. Trvá to přibližně 3–4 hodiny.

Vyndáme kosti, obereme maso, vrátíme zpět do omáčky a necháme v teple. Pokud je omáčka řídká, necháme ji zredukovat. Omáčku zjemníme máslem.

Podáváme

s čerstvými těstovinami, kopečkem mascarpone a parmezánem, posypané petrželkou

s kuskusem a kopečkem bílého jogurtu, posypané pažitkou

v hamburgerové housce s osmaženou cibulkou a jogurtovým dipem s česnekem

s bulgurem a plátkem opečené slaniny a kozím sýrem

Ohodnoťte tento recept: 

19 hlasů

Další recepty Celý díl