Jemná koprová omáčka s vaječným svítkem


Omáčka
50 g másla
2 vrchovaté lžíce hladké mouky
1 l vody nebo vývaru
250 ml smetany ke šlehání
1/2 lžičky soli
2 lžíce cukru
2 lžíce převařeného octa
2 velké lžíce nasekaného kopru
Svítek
3 vejce
3 vrchovaté lžíce dětské krupičky
1 lžička soli
1 lžíce oleje
750 ml vody
Tohle velmi staré tradiční jídlo babiček začneme připravovat tím, že rozklepneme vejce, rozšleháme je, přisypeme k nim dětskou krupičku, ochutíme solí a vidličkou důkladně prošleháme.
Těsto na svítek by nemělo být ani moc husté, ani řídké. Takové jako na lívance. Necháme ho odležet asi 10 minut a před smažením by mělo pomalu stékat z vidličky. Pokud je řídké, přidáme ještě trochu krupičky.
Všechno těsto nalijeme do středu pánve s rozehřátým olejem a stěrkou ho rozetřeme do stran. Výška těsta by měla být asi 1 cm. Zároveň by pánev neměla být plná, ale kolem by měl zůstat alespoň 2 cm okraj.
Svítek pak smažíme jako vyšší palačinku z obou stran dozlatova. Když je opečený z obou stran, zalijeme ho bohatě studenou vodou, aby se svítek úplně potopil.
Přiklopíme a necháme pod poklicí 10 minut nabobtnat. Těsto vsaje vodu. Potom odkryjeme poklici, svítek rozkrájíme jako dort, vložíme na talíř a podáváme s koprovou omáčkou.
Na koprovou omáčku necháme na mírném plamenu rozpustit máslo. Potom přidáme hladkou mouku a necháme ji opatrně osmahnout na světlou jíšku. Zalijeme 1 litrem vody nebo vývaru a mícháme, než směs přivedeme k varu.
Provaříme alespoň 15–20 minut. Pak přidáme do omáčky sůl i cukr a následně přilijeme smetanu. Společně pak krátce provaříme. Do odstavené omáčky vmícháme 2 lžíce nasekaného čerstvého nebo mraženého kopru a dochutíme převařeným octem.
Podáváme se svítkem a ztraceným vejcem nebo s vařeným hovězím či krůtím masem.
Ohodnoťte tento recept: