Závin z kváskového těsta
250 ml mléka
4 lžíce cukru krystal
1 vanilkový cukr
1 lžička soli
2 žloutky
1 vejce
70 g rozpuštěného másla nebo sádla
50 ml oleje
300 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
75 g kvásku
citronová kůra z půlky citronu
bílek nebo vejce na potřenírum, cukr a máslo na potření po upečení
Pokud nemáme kvásek a chceme péct z droždí, potřebujeme 1 kostku droždí nebo 4 lžičky sušeného droždí.
Do vlažného mléka dáme cukr, kvásek, 100 g hladké mouky a 100 ml mléka. Dobře promícháme. Případně podle potřeby rozředíme mlékem. Necháme přes noc pod fólií při pokojové teplotě.
Druhý den přidáme vanilkový cukr, sůl, žloutky, vejce, máslo, olej, mouku a citronovou kůru.
Mícháme v hnětači alespoň 10 minut. Pokud nemáme robot, tak jen dobře vymícháme a necháme v teple kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Kvásku to trvá asi 5 hodin. Při pečení z droždí to bude zhruba za 2 hodiny.
Vyklopíme na pomoučený vál a těsto rozdělíme na poloviny.
Těsto vyválíme a naplníme tím, co máme rádi. Může být s makovou náplní, jablkovou, ořechovou, tvarohovou, jablečnou nebo kokosovou.
Hotové záviny necháme kynout alespoň 30 minut na teplém místě nebo v troubě při teplotě 50 °C. Potřeme rozšlehaným vejcem nebo bílkem a propícháme vidličkou, aby mohla vyjít pára a závin nepraskl.
Pečeme v troubě vyhřáté na teplotu 170 °C asi 30 minut. Hotové potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s cukrem a rumem. Vydrží dlouho vláčný.
Nejjednodušší postup z jablek je: vyválet, posypat sladkou piškotovou strouhankou, navrstvit jablka, posypat skořicí, troškou mletého hřebíčku a rozinkami namočenými v rumu. Případně podle potřeby i cukrem a opět trochou sladké strouhanky. Cukr obvykle nepřidáváme, protože jablka i rozinky bývají sladké dost. Můžeme závin ještě vylepšit nahrubo sekanými ořechy.
Tvarohová náplň
250 g tvarohu ve fólii
2 lžíce cukru
vanilkový cukr
1 vejce
citronová kůra
Vše smícháme a naplníme buchty. Můžeme přidat rozinky.
Povidlová náplň
Povidla smícháme se strouhaným perníkem a dochutíme rumem a skořicí.
Jablková náplň
Nastrouhaná jablka podusíme do odpaření vody, přidáme cukr, skořici a kapku rumu. Pokud potřebujeme směs zahustit, přidáme piškotovou strouhanku. Můžeme přidat i rozinky.
Ořechová náplň
Umleté ořechy povaříme v mléce, přidáme cukr, špetku skořice a rumu. Pokud je náplň řídká, přidáme ořechy nebo piškotovou strouhanku.
Kokosová náplň
Kokos povaříme v mléce, přidáme cukr a ušlehaný bílek. Chuť se zvýrazní povařením v kokosovém mléce a přidáním mandlového likéru.
Ohodnoťte tento recept: