Zeleninová jídla

Kvašená zelenina

Kvašené zelí s mrkví

600 g bílého zelí
300 g mrkve
100 g cibule
20 g soli

může být
20 g koření
(kmín, zázvor, česnek, rozmarýn, jalovec, nové koření)

Zelí nakrouháme najemno. Cibuli nakrájíme na tenká půlkolečka a mrkev nastrouháme nahrubo.

Všechnu zeleninu smícháme ve velké míse se solí a kořením. Pořádně rukama mačkáme, až zelenina začne pouštět šťávu. Teprve potom ji silou napěchujeme do čisté nádoby. Natlačíme ji ke dnu tak, aby se pokryla šťávou, a nakonec ji zatížíme. Pokud máme nádobu na kvašení, postupujeme podle návodu.

Jinak postačí velká skleněná čtyřlitrová zavařovačka. Na zatížení pak menší zavařovačka naplněná vodou.

Nádobu s kvasící zeleninou postavíme do hlubší misky, protože během kvašení z ní může vytékat šťáva. Takto upravenou zeleninu necháme stát 4–6 dnů, ideálně při teplotě kolem 20 °C. Při nižší teplotě se kvašení zpomaluje, což zhoršuje chuť i kvalitu. Nádobu nedáváme k topení nebo na místo, kam svítí slunce! Kvašená zelenina nemá ráda střídání teplot.

Když je zelenina zkvašená, měkká a je v ní hodně šťávy, přendáme ji do menších zavařovacích skleniček. Dbáme na to, aby byla vždy všechna zelenina ponořená v kysané šťávě. Vložíme do ledničky, čímž zastavíme kvašení. Takhle vydrží i několik měsíců.

Pokud zelenina sama nepustí šťávu tak, aby byla ponořená alespoň 1–2 cm, zalijeme ji převařenou vychladlou osolenou vodou. Na 1 l vody dáme 20 g soli.

Doporučují se jíst 2 lžíce zeleniny denně! Skvěle chutná k masům, burgerům, jako obloha párku v rohlíku nebo v salátech.

Kvašená červená řepa se zelím

1 kg červené řepy
1 kg zelí
200 g cibule
40 g soli
20 g cukru
2 lžičky kmínu

podle chuti anýz a fenykl

Očištěnou zeleninu nastrouháme nebo nakrájíme na proužky. Cibuli nasekáme nadrobno. Prosolíme, pocukrujeme a posypeme kmínem. Pokud máme rádi chuť fenyklu nebo anýzu, přidáme pár semínek těchto rostlin. Dobře promícháme, dokud nevyteče šťáva.

Sklenici napěchujeme tak, aby v ní bylo co nejméně vzduchu. Zatížíme kamenem nebo skleničkou. Zelenina musí být stále ponořená. Necháme kvasit 5–7 dnů. Potom ji uložíme do lednice a postupně konzumujeme.

Ohodnoťte tento recept: 

36 hlasů

Další recepty Celý díl