Citronový olej


kůra z citronů
olej
Očistíme 5–6 citronů pod studenou vodou. Ideálně zpracujeme bio citrony. Citrony opláchneme pod studenou vodou z kohoutku a vydrhneme je hrubou houbou nebo kartáčem na zeleninu. Citrony osušíme.
Odstraníme kůru a vložíme do vzduchotěsné sklenice. Kůru odstraníme v dlouhých proužcích a vložíme je do sklenice s víčkem. Pouze tenkou žlutou slupku, nikoli spodní bílou vrstvu.
Do sklenice nalijeme tolik oleje, aby pokryl kůru. Vhodný je olej slunečnicový, hroznový či mandlový.
Do salátů se hodí olej olivový, na pleť mandlový nebo kokosový.
Necháme 2–3 týdny vylouhovat.
Denně sklenici protřepeme, aby se citronový olej s kokosovým, hroznovým nebo mandlovým olejem promíchaly. Přírodní olej v citronu se spojí s olejem, který jsme přidali do sklenice.
Nízké teplo ze slunečního světla pomůže oleje vzájemně spojit.
Olej přecedíme.
Hodí se na vaření, pečení a některé druhy (mandlový, kokosový) k čištění pleti nebo péče o nehty a lokty.
Ohodnoťte tento recept: