Moučníky a cukroví

Vánoční hvězda z kynutého těsta

suroviny na 2 hvězdy

600 g hladké mouky
80 g másla
2 žloutky
30 g droždí
250 ml mléka
80 g cukru krupice
vanilková pasta
sůl

Náplň

švestková povidla
skořice
100 g rozpuštěného másla

nebo

čokoládová pomazánka z lískových oříšků
skořice

nebo

maková náplň

nebo

ořechová náplň

Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné, nikoliv horké. Zhruba polovinu odlijeme do hrnečku. Rozmícháme v něm lžičku cukru a rozdrobíme dovnitř droždí. V teple necháme vzejít kvásek.

Rozpustíme máslo, aby bylo vlahé. Doprostřed mísy vsypeme mouku, pro lepší výsledek ji můžeme prosát. Přidáme zbytek cukru, špetku soli a promícháme. Uprostřed uděláme důlek. Do něj dáme žloutky, rozpuštěné máslo, vanilkovou pastu, mléko a vzešlý kvásek.

Vypracujeme těsto. Těsto je tužší. Je lepší ho zpracovávat na desce, aby bylo hladké a bez hrudek. Proto si ho vyndávám na pracovní plochu. Necháme kynout v teple asi 45 minut.

Pokud máme výkonný robot, uhněteme těsto v robotu i bez kvásku, jen ho necháme kynout asi hodinku.

Těsto rozdělíme na 2 poloviny.

Polovinu těsta rozdělíme na 3 díly, z každého vyválíme pravidelný kulatý plát o průměru přibližně 24 cm.

Rozpustíme si máslo na náplň. Musí být pouze vlažné, nikoliv horké. Plech vyložíme pečicím papírem. Přímo na plech na pečicí papír položíme první plát těsta. Pomažeme ho povidly, zasypeme skořicí, pak posypeme cukrem krupicí. Nakonec pomažeme rozpuštěným máslem.

Položíme druhý plát těsta, který musí být stejně velký, a postup opakujeme.

Nakonec přiklopíme posledním plátem.

Doprostřed plátu si postavíme skleničku o průměru asi 6 cm a naznačíme si tak střed hvězdy.

Kruh rozdělíme na čtvrtiny a ostrým nožem nařízneme. Každou čtvrtinu kruhu rozřízneme na 4 části. Máme tak 16 trojúhelníků. Spojujeme dva sousední trojúhelníky tak, že je nejdříve vytočíme od sebe, a pak spojíme špičky k sobě.

Vznikne nám hvězda s osmi listy. Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 170 °C zhruba 30 minut.

Po upečení můžeme potřít rozpuštěným máslem s rumem, hvězda bude pěkně lesklá, nebo posypat moučkovým cukrem, aby byla zasněžená.

Ohodnoťte tento recept: 

115 hlasů

Další recepty Celý díl