Moučníky a cukroví

Podzimní koláč z jablek, hrušek a karamelizovaných ořechů

Korpus

300 g hladké mouky
200 g másla
100 g cukru moučky
1 vejce
špetka soli

Náplň

150 g vlašských ořechů
100 g třtinového cukru
60 g piškotové strouhanky
500 g jablek
500 g hrušek
šťáva z jednoho citronu
100 g cukru krupice
lžička koření – skořice, hřebíček, nové koření

žloutek na potření

Z mouky, nakrájeného másla, cukru, vejce a soli zpracujeme těsto. Máslo musí být chladné. Propracujeme ho rychle, v robotu nebo rukou, aby máslo neroztálo. Zabalíme do fólie a necháme v lednici odležet.

Je to těsto lineckého typu (do lineckého patří pouze žloutek) a v lednici vydrží bez újmy několik dní. Pokud máme čas plánovat, je lepší těsto připravit den předem, ale i hodinka v lednici mu svědčí.

Třetinu ořechových jader si namočíme do mléka nebo vody. Zbylé ořechy jemně nasekáme nebo umeleme.

Na pánvi necháme zkaramelizovat cukr. Vmícháme jemně nasekané nebo mleté ořechy. Rozetřeme na pečicí papír a necháme vychladnout.

Karamelizované ořechy si můžeme připravit do zásoby a uchovávat v dobře uzavřené sklenici. Hodí se do štrúdlů nebo na dochucení různých dezertů, pohárů, palačinek, zmrzliny nebo jen na přizdobení.

Jablka a hrušky oloupeme a nastrouháme na tenounké plátky. Pomícháme s citronovou šťávou, aby ovoce nezhnědlo.

Troubu si předehřejeme na teplotu 190 °C.

Formu o průměru 24-26 cm vymažeme máslem a vysypeme moukou. Přebytečnou mouku vysypeme na pracovní desku a vyválíme na ní polovinu těsta. Těsto musí mít velikost formy + okraje.

Na dno korpusu vysypeme sladkou strouhankou z piškotů nebo sušenek. Při pečení natáhne do sebe šťávu z ovoce a korpus se lépe propeče.

Ovoce smícháme s mletým kořením, cukrem i karamelizovanými ořechy a vložíme do formy.

Z druhé poloviny těsta vytvarujeme lístečky, kterými poklademe ovoce. Mezery zaplňíme namočenými ořechy, potřeme rozšlehaným žloutkem a vložíme do trouby. Pečeme 50-60 minut, až koláč zezlátne.

Náš tip:

Namočené ořechy se nepřipálí.

Slupky a jádřince z ovoce uvaříme jako čaj.

Ohodnoťte tento recept: 

26 hlasů

Další recepty Celý díl