Polévky

Bramborová polévka s kroupami

4 velké brambory
2 l vody
hrst sušených hub nebo 250 g čerstvých hub
40 g másla
hrnek krup
sůl
pepř
kmín
majoránka
1 menší mrkev
kousek petržele
kousek celeru
1 menší cibule
2 stroužky česneku

Sušené houby namočíme do studené vody. Kroupy namáčíme zvlášť, rovněž do studené vody, nejlépe večer před vařením.

Na másle osmahneme jemně nakrájenou cibuli a jemně nastrouhanou zeleninu. Přidáme na malé kostky nakrájené brambory a chvilku restujeme. Orestujeme i čerstvé houby. Pokud máme sušené, zalijeme zeleninu houbami i s nálevem a přidáme scezené kroupy. Dolijeme vodou do dvou litrů. Osolíme, opepříme a okmínujeme.

Necháme povařit. Kroupy, sušené houby i brambory musí být měkké. V průběhu ochutnáme a dosolíme. Brambory i kroupy potřebují dosolit.

Jakmile je uvařeno, prolisujeme česnek a ochutíme majoránkou.

Polévku podáváme posypanou nasekanou pažitkou nebo petrželovou natí.

Ohodnoťte tento recept: 

24 hlasů

Další recepty Celý díl