Univerzální bramborové těsto

750 g vařených brambor
2 vejce
150 g hrubé pšeničné krupice
100–150 g hladké mouky
špetka soli
případně bramborový škrob
Brambory uvaříme v osolené vodě a necháme vychladnout. Oloupeme a rozmačkáme mačkadlem na brambory nebo nastrouháme na jemném struhadle.
Přidáme vejce, krupici a mouku. Osolíme. Těsto propracujeme a podle potřeby případně zahustíme škrobem. Těsto by mělo být dobře tvarovatelné a nelepivé. Množství mouky je orientační, protože každé brambory mají jiný obsah škrobu. Na bramborové těsto se nejlépe hodí moučné brambory, v obchodech označené jako varný typ C. Také mouka má různý obsah lepku. Nejlepší je mouku přidávat postupně až do správné konzistence.
Těsto ihned zpracujte, protože dlouhým stáním řídne.
Z těsta pak můžeme vyrobit placky – do těsta přidáme bylinky nebo škvarky či sýr. V troubě pečeme asi 20 minut při teplotě 170 °C nebo smažíme na oleji na pánvi.
Na záviny se hodí jakákoliv slaná náplň, pečeme asi 35 minut při teplotě 180 °C.
Do slaných knedlíků můžeme přidat nakrájenou housku, bylinky, špenát, houby nebo škvarky, záleží, k čemu je budeme podávat.
Nočky vytvarujeme pomocí lžičky a můžeme je podávat naslano se sýrovou nebo rajčatovou omáčkou nebo nasladko například s jahodami či meruňkami nebo s mákem jako šišky, nasladko jsou výborné s opraženými mletými oříšky, máslem a cukrem.
Hotové výrobky z bramborového těsta lze bez problémů zamrazit.
Ohodnoťte tento recept: