Moučníky a cukroví

Cuketové řezy bez mouky s náplní z hrušek a smetanovým krémem

Korpus

250 g cukety
100 g třtinového cukru
2 vejce
200 g mletých ořechů nebo mandlí
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička citronové kůry
50 g másla
50 ml mléka

Hrušková náplň

500 g hrušek
voda
skořice
vanilkový cukr
badyán
hřebíček
cukr

Smetanový krém

250 ml smetany ke šlehání
250 g mascarpone
200 g zakysané smetany
1 lžíce medu

Cuketu omyjeme, vykrojíme jádřinec a nahrubo nastrouháme. Starší cuketu oloupeme. Přidáme polovinu cukru a necháme pustit šťávu.

Vejce ušleháme se zbylým cukrem a přilijeme rozpuštěné chladné máslo. Do cukety přidáme postupně po částech ořechy, citronovou kůru, mléko, prášek do pečiva a ušlehaná vejce. Zamícháme hladké těsto.

Vylijeme na malý plech nebo do dortové formy a pečeme zhruba 20-25 minut při teplotě 180 °C. Zda je korpus dobře upečený, zkontrolujeme špejlí. Když se nelepí, vyndáme z trouby.

Mezitím si uvaříme hruškovou náplň. Oloupané hrušky zbavíme jádřinců a nakrájíme na kousky. Vložíme do kastrolu, podlijeme vodou a na mírném ohni za občasného míchání podusíme doměkka.

Přidáme skořici, vanilkový cukr, badyán a hřebíček. Pokud nejsou hrušky dostatečně sladké, dosladíme cukrem.

Když je kaše dostatečně hustá a většina vody se odpařila, plníme ji do sklenic, které zavíčkujme. Otočíme a necháme vychladnout. My náplň uplatníme hned a natřeme korpus hruškovou náplní.

Na smetanový krém ušleháme šlehačku a postupně zašleháme mascarpone, med a zakysanou smetanu. Natřeme na korpus a necháme ztuhnout.

Zdobíme ořechy, čokoládou nebo snítkou máty.

Náš tip:

Korpus je možné potřít hruškovou náplní i čokoládou a vyhovět těm, co nemusí krémové dezerty.

Hrušková náplň do koláčů a buchet

500 g hrušek
voda
skořice
vanilkový cukr
badyán
hřebíček
cukr

Oloupané hrušky zbavíme jádřinců a nakrájíme na kousky. Vložíme do kastrolu, podlijeme vodou a na mírném ohni za občasného míchání podusíme doměkka.

Přidáme skořici, vanilkový cukr, badyán a hřebíček. Pokud nejsou hrušky dost sladké, dosladíme cukrem.

Když je kaše dostatečně hustá a většina vody se odpařila, plníme ji do sklenic, které zavíčkujme. Otočíme a necháme vychladnout.

Ohodnoťte tento recept: 

17 hlasů

Další recepty Celý díl