Maso

Kuře s podzimní zeleninou

1 menší kuře
1 větší cibule
dýně Hokkaidó
brambory
2–3 hříbky nebo žampiony
1 mrkev
1 petržel
2 stroužky česneku
2 oloupaná rajčata

případně lilek, patizon, co právě máme

sůl
pepř
čerstvý tymián
1 dl oleje

Toto jídlo je takové poděkování podzimu za všechny dary a může se jakkoli kombinovat. Připravit lze jako mokrá i suchá varianta. Tedy pro ty, co mají raději dušená masa a omáčky i pro ty, co si více pochutnají na pěkně upečeném mase.

V první variantě pečeme vše v jednom pekáčku. V druhé využijeme pevnou bábovkovou formu, otvor zakryjeme alobalem a kuře posadíme na formu.

Smícháme olej, nasekaný tymián a prolisovaný česnek. Osolíme, opepříme a opět promícháme. Marinádou potřeme kuře zvenčí i zevnitř a necháme odležet, než připravíme zeleninu.

Oloupeme brambory a cibuli. Nakrájíme na kousky. Dýni rozkrojíme a vyjmeme jen semínka. Hokkaidó se neloupe! Z mrkve a petržele nakrájíme hranolky. Houby a rajčata nakrájíme na plátky.

Všechnu zeleninu vložíme do formy, zalijeme zbytkem marinády a promícháme.

Na střed bábovky napíchneme kuře a pečeme horkým vzduchem při teplotě 170 °C zhruba hodinu.

Kůžička musí být křupavá a kuře měkké. Šťáva z kuřete steče do zeleniny, která dostane skvělou chuť, kterou můžeme ještě vylepšit kouskem másla při podávání.

Ohodnoťte tento recept: 

13 hlasů

Další recepty Celý díl