Moučníky a cukroví

Jablečný štrúdl Richmond

Domácí listové těsto

250 g hladké mouky + trochu na podsypání
250 g másla (hodně vychlazeného)
½ čajové lžičky soli
125 ml ledově studené vody (10 polévkových lžic)

Mouku promícháme se solí. Odměříme vodu a hrneček umístíme do mrazáku. Vychlazené máslo nakrájíme na malé kostky nebo nastrouháme na hrubém struhadle.

Na vál nebo do široké mísy nasypeme mouku se solí a uprostřed uděláme důlek. Do důlku přidáme nakrájené máslo a špičkami obou rukou mneme mouku s máslem, až nám vznikne drobenka.

Těsto se nesmí zpracovávat celou rukou, ani hníst!

Z mrazáku vyndáme ledovou vodu. Levou rukou po troškách přiléváme vodu a pravou rukou tvoříme drobenku. Po přidání vody vznikne neuspořádané těsto, které vytvarujeme do koule. Zabalíme do fólie a vložíme do lednice.

Kouli těsta vyndáme po dvaceti minutách na pomoučený vál. Při prvním rozvalování potřebujeme pod těstem více mouky. I váleček pomoučíme. Vyválíme plát zhruba 30 x 20 cm, který složíme na třetiny. Opět dáme na 20 minut do lednice a celkem čtyřikrát opakujeme skládání.

Z tohoto množství máme těsto na dva velké záviny.

Na závin

5 větších jablek
vanilkový cukr
šťáva z jednoho citronu
50 g mletých vlašských ořechů
2 lžičky skořice
40 g rozinek namočených v rumu
2 lžíce strouhanky
vajíčko na potření

Toto je dávka na polovinu domácího listového těsto nebo na 1 koupené rozválené listové těsto.

Rozválené listové těsto posypeme strouhankou. Jablka nastrouhaná na jemné plátky složíme na těsto a vytvarujeme do válečku. Posypeme vanilkovým cukrem a skořicí, pokapeme citronovou šťávou, posypeme rozinkami a ořechy. Zabalíme do těsta a potřeme vajíčkem.

Závin propícháme na více místech špejlí, aby mohla odejít pára a závin nepopraskal. Pečeme 40 minut při teplotě 90 °C.

V hotelu Richmond závin podávají s kopečkem vanilkové zmrzliny a šlehačky.

Náš tip

Jestli máte raději jemnější jablka, pak je strouhejte na hrubém struhadle a zamíchejte v míse se skořicí, vanilkovým cukrem, citronovou šťávou, ořechy a rozinkami namočenými v rumu. Přebytečnou šťávu vymačkejte a dávejte na těsto posypané strouhankou. Další postup je stejný.

Ohodnoťte tento recept: 

24 hlasů

Další recepty Celý díl