Houby

Houby na víně s čočkou

2–3 lžíce olivového oleje
1 středně velká cibule
250 g lesních hub
2 stroužky česneku
4 lžíce rajčatového protlaku nebo 8 lžic drcených rajčat
200 ml červeného vína
50 g čerstvého špenátu
250 g čočky zelené nebo černé
1 lžička tymiánu
1 lžička oregana
sůl
2 hrnky vývaru
2 lžíce sójové omáčky tamari

Čočku zelenou nebo černou uvaříme dopředu v neosolené vodě, aby byla tak akorát. Pokud možno nerozvařit!

Podle druhu čočky volíme přílohu. K černé čočce hezky vynikne zelená bramborová kaše s hráškem, k zelené bramborová kaše s mrkví, a to jak chuťově, tak vizuálně.

Uvaříme si brambory spolu s mrkví nebo mraženým hráškem, které osolíme. Již při vaření přidáme lžíci másla a následně pak rozšťoucháme. Dochutíme máslem, zjemníme smetanou a dosolíme.

Když se brambory vaří, nakrájíme nadrobno cibuli a pomalu osmahneme na olivovém oleji. Nakrájíme houby na menší kousky, spíše je překrájíme tak, aby byl každý kousek soustem.

Dobře orestujeme s cibulí dozlatova. Do rendlíku k houbám přidáme rajčatový protlak, drcený česnek, víno, bylinky čerstvé nebo sušené a vývar. Podusíme asi 10 minut. Omáčka se zredukuje.

Před dokončením ochutíme sójovou omáčkou. Přidáme nakrájený špenát, který jsme nechali zavadnout, a uvařenou čočku.

Spolu s čočkou necháme povařit ještě asi 10 minut.

Pokud je omáčka řídká, zahustíme lžící cizrnové mouky nebo trochou rozmixované čočky.

Náš tip

V období, kdy nejsou lesní houby dostupné, vyzkoušejte pokrm ze žampionů nebo hlívy ústřičné.

Ohodnoťte tento recept: 

1 hlasů

Další recepty Celý díl