Kynutý koláč se švestkami a mákem


Těsto
150 g hladké mouky
150 g polohrubé mouky
40 g cukru
1 vejce
špetka soli
21 g droždí
1/2 sáčku kypřicího prášku
100 ml slunečnicového oleje
200 ml vlažné vody
Všechny suroviny vložíme do mísy a uhněteme v robotu nebo vařečkou. Těsto roztáhneme na plech vystlaný pečicím papírem.
Náplň
200 g mletého máku
3 lžíce sekaných vlašských ořechů
150 ml mléka
6 lžic třtinového cukru
2 lžíce rumu
2 bílky
1 lžička mleté skořice
600 g švestek2 lžíce povidel
Mletý mák povaříme asi 5 minut s mlékem a cukrem v hrnci. Přimícháme k němu ořechy, skořici a rum. Do prochladlého máku opatrně zamícháme ušlehaný sníh z bílků. Pokud máte rádi rozinky, můžete je do náplně také přidat.
Švestky omyjeme, vypeckujeme a rozdělíme na půlky.
Na těsto rozetřeme makovou náplň a na ni rozložíme švestky řezem nahoru.
Pečeme 40 minut v troubě předehřáté na teplotu 190 °C. Ke konci pečení si rozvaříme povidla. Ihned po vytažení upečeného koláče z trouby mašlovačkou potřeme švestky rozvařenými povidly.
Jako první si při pečení připravíme náplň a necháme ji vychladnout. Teprve potom zamícháme těsto a ušleháme sníh do náplně.
Náš tip
Koláč chutná výborně i s drobenkou. Na drobenku smícháme 100 g másla, 100 g cukru krupice a 100 g polohrubé mouky. Švestky posypeme před pečením.
Ohodnoťte tento recept: