Zeleninová jídla

Marinovaný lilek nebo cuketa

lilek nebo cuketa
česnek
čerstvé bylinky – tymián, bazalka, petrželka, oregano
sůl
olivový olej

Lilky omyjeme, odřízneme konce a nakrájíme na kolečka silná asi 0,5 cm. Osolíme z obou stran a necháme půl hodinky vypotit.

Kolečka osušíme a opečeme na suché pánvi, tálu nebo grilu z obou stran.

Necháme vychladnout.

Vychladlé lilky vrstvíme do sklenic. Prokládáme plátky česneku a čerstvých bylinek (libeček, tymián, rozmarýn, bazalka, oregano) a zalijeme kvalitním olejem. Nakládaný lilek uložíme do lednice nebo chladné spíže a necháme marinovat pár dní.

Dobrý je již druhý den.

Nakládaný lilek s česnekem podáváme jako chuťovku s čerstvým pečivem, ke grilovanému masu nebo na kváskovém chlebu s čerstvým domácím sýrem.

Stejně připravíte i cuketu.

Recept na čerstvý domácí sýr najdete na naší webové stránce.

Ohodnoťte tento recept: 

10 hlasů

Další recepty Celý díl