Marinovaný lilek nebo cuketa
![](http://img.ceskatelevize.cz/ivysilani/indexes/photos/crop/221/221562220510024/852868.jpg?1626587020)
![](http://img.ceskatelevize.cz/program/porady/12468683635/foto09/recepty/m_10946.jpg?1627717846)
lilek nebo cuketa
česnek
čerstvé bylinky – tymián, bazalka, petrželka, oregano
sůl
olivový olej
Lilky omyjeme, odřízneme konce a nakrájíme na kolečka silná asi 0,5 cm. Osolíme z obou stran a necháme půl hodinky vypotit.
Kolečka osušíme a opečeme na suché pánvi, tálu nebo grilu z obou stran.
Necháme vychladnout.
Vychladlé lilky vrstvíme do sklenic. Prokládáme plátky česneku a čerstvých bylinek (libeček, tymián, rozmarýn, bazalka, oregano) a zalijeme kvalitním olejem. Nakládaný lilek uložíme do lednice nebo chladné spíže a necháme marinovat pár dní.
Dobrý je již druhý den.
Nakládaný lilek s česnekem podáváme jako chuťovku s čerstvým pečivem, ke grilovanému masu nebo na kváskovém chlebu s čerstvým domácím sýrem.
Stejně připravíte i cuketu.
Recept na čerstvý domácí sýr najdete na naší webové stránce.
Ohodnoťte tento recept: