Jogurtový koláč s ovocem a drobenkou


500 g bílého jogurtu
1 kelímek polohrubé mouky
1/2 kelímku cukru
1/2 kelímku oleje nebo rozpuštěného másla
1 kypřicí prášek do pečiva
2 vejce
ovoce
Na drobenku
100 g polohrubé mouky
80 g másla
80 g cukru
Předehřejeme troubu na teplotu 180 °C.
Smícháme jogurt, mouku, cukr, tuk, kypřicí prášek a vejce. Těsto rozetřeme na vymazaný a moukou vysypaný plech nebo na plech vystlaný pečicím papírem. Poklademe vypeckovaným ovocem. Pokud máme meruňky nebo švestky, klademe je řezem nahoru, aby šťáva netekla do těsta, ale nasála ji drobenka.
Suroviny na drobenku promneme a nasypeme na koláč.
Pečeme v troubě vyhřáté na teplotu 180 °C asi 20–30 minut, až drobenka zezlátne.
K odměřování surovin můžeme použít kelímek od 500 g jogurtu nebo půllitr.
Toto množství je na velký plech. Z polovičního množství je koláč do kulaté koláčové formy o průměru 30 cm.
Na koláč se hodí jakékoliv ovoce. V zimě stačí 4 nastrouhaná jablka smíchaná se skořicí a nadrcenými ořechy. Těsto je velmi vláčné a chutné.
Ohodnoťte tento recept: