Kakaová roláda se šlehačkou (bezlepková)


5 vajec
5 lžic cukru
1 vanilkový cukr
5 lžic kakaa
5 lžic oleje
špetka soli
250 ml smetany ke šlehání (40 % tuku)
1 sáček ztužovače šlehačky
Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme pevný sníh. Když už je tuhý, zašleháme do něj cukr a špetku soli.
Postupně přimícháme žloutky, které nejprve lehce rozšleháme v misce, a potom už jen vmícháme stěrkou. Po lžících zlehka přidáváme olej a prosáté kakao. Opatrně, aby se nevytvořily hrudky.
Směs přelijeme na plech vyložený pečicím papírem a lehce potřeným máslem nebo olejem.
Pečeme v troubě 10–12 minut při teplotě 180–185 °C. Nebo 8 minut při teplotě 210 °C.
Těsto necháme zchladnout a srolujeme i s papírem. Necháme srolované asi 5 minut. Potom rozmotáme a necháme úplně vychladnout.
Do smetany ke šlehání přisypeme ztužovač a vyšleháme směs do pevné pěny. Šlehačku naneseme na těsto a opatrně srolujeme s pomocí pečicího papíru. Necháme uležet v lednici. Před podáváním dozdobíme a nakrájíme.
Náš tip:
Šlehačku posypeme nakrájeným sezonním ovocem a teprve potom zarolujeme.
Ohodnoťte tento recept: