Brněnský točený dort ala Míša

Pláty:

Nejdříve si dáme předehřát troubu na 200 stupňů. Pak si vytvoříme sníh: bílky pečlivě oddělíme od žloutků a sníh ušleháme z bílků a citronové šťávy. A šlehání se jen tak nezbavíme – teď musíme zašlehat cukr. Nejdříve 100 gramů, potom zbylých 160 gramů.

A už můžeme přidat další ingredience: lehce vmícháme žloutky, přidáme olej, kakao, sůl, hladkou mouku a skořici. Ale pozor, ještě nemícháme všechno dohromady! Směs by nám začala totiž rychle houstnout. Připravíme si dva plechy s pečícím papírem, a teď už můžeme směs zamíchat. Hmotu rozdělíme stěrkou rovnoměrně na plechy a dáme péct při 200 stupních asi 8 až 10 minut.

Tvarohovo smetanový krém:

Zatímco se pláty pečou, začneme si chystat náplň. Nastrouháme do mísy kůru z citrónu, přidáme k ní cukr krupici, vanilkový cukr, tvaroh a smetanu. Nezapomeneme mezitím hlídat troubu, kde se nám pečou pláty. A jdeme zase šlehat – vyšleháme náplň do pevna. Za pár minut máme pláty upečené. Zatímco nám budou chladnout, nalámeme si čokoládu na vaření, kterou budeme potřebovat na polevu.

Točíme dort:

Už pláty vychladly? Sloupneme z nich papír a ostrým nožem zarovnáme jejich okraje (po delší straně). Na každý plát rovnoměrně rozetřeme jednu třetinu náplně, zbytek si schováme na dozdobení. Na krém poklademe mražené ovoce a pláty nožem rozdělíme na 3 nebo 4 pruhy. Potom je smotáme do jedné velké rolády, připomínající pařez. Zbylou náplní zahladíme povrch i strany, dáme ji do mezer a záhybů. Dort pak dáme asi na 5 až 10 minut do mrazáku.

Poleva a dozdobení:

Mezitím si připravíme čokoládovou polevu. Nalámanou čokoládu dáme do mísy a přidáme olivový olej. Do menšího hrnce dáme trochu vody, přivedeme k varu a na její povrch dáme misku s čokoládou a olejem. Během rozpouštění čokoládu mícháme.

Škrabkou na zeleninu si vytvoříme hoblinky bílé čokolády. Dort vyndáme z mrazáku a doprostřed nalejeme čokoládovou polevu. Roztíracím nožem lehce rozetřeme do krajů. Ozdobíme kousky malin a čokoládových hoblinek. Nakonec můžeme dozdobit kousky tymiánu.