PetraKreativní výzvaI. řada

Dort „cup of coffee“

„Fantazii se meze nekladou. Inspirace Alenkou v říši divů.“

Korpus vanilkový (spodní, 28 cm)

8 vajec
360 g cukru moučka
vanilka
2 lžičky prášku do pečiva
340 g hladké mouky
6 lžic vroucí vody
6 lžic oleje

Rozehřejeme troubu na 180 °C. Celá vejce šleháme cca 5 minut, přidáme cukr a ještě 7 minut šleháme. Přidáme mouku s práškem do pečiva, lehce prošleháme a nakonec přidáme olej a vodu. Pečeme cca 45 až 60 minut (v jedné nebo ve dvou formách).

Korpus čokoládový (prostřední, 20 cm + konvička složená ze dvou polokoulí)

160 g kvalitní čokolády
160 g másla
210 g cukru moučka
200 g polohrubé mouky
8 vajec
4 lžíce mléka
1 a ½ lžíce kakaa
¾ balení prášku do pečiva

Našleháme piškot, z bílků sníh, máslo našleháme s cukrem a postupně zašleháme žloutky. Přidáme rozpuštěnou čokoládu, mléko, směs mouky s kakaem a kypřidlem. Nakonec lehce vmícháme sníh z bílků a pečeme na 175 °C cca 45 minut.

Čokoládová mezivrstva dovnitř dortu

60 g plátků mandlí
30 g nasekaných slaných arašídů
40 g burisonů
120 g burákového másla s kousky
140 g kvalitní hořké čokolády

Předehřejeme troubu na 160 °C a plech vyložíme pečicím papírem. Rozložíme mandle a opékáme cca 10 minut dozlatova. Vychladlé smícháme s nasekanými buráky a burizony a nakonec přimícháme burákové máslo. Přilijeme rozpuštěnou čokoládu a ihned natřeme na korpusy.

Želé

300 g malinového pyré
3 plátky želatiny
2 lžíce cukru

Přepasírujeme maliny na pyré (200 g), přidáme dvě lžíce pískového cukru, povaříme, do teplého přidáme namočenou želatinu, nalijeme do formy vyložené potravinovou folií a dáme do mrazničky.

Zbytek pyré (100 g) necháme do tvarohového krému.

Želé patří jako mezivrstva do prostředního patra.

Tvarohový krém

450 g mascarpone
225 g jemného tvarohu
150 ml smetany na šlehání
113 g moučkového cukru

+ 2 lžíce mletého máku
+ 100 g malinového pyré
+ čerstvé ovoce (krémem se potře korpus a posype nakrájeným ovocem – jahody, maliny, borůvky)

Vše vyšleháme do hladkého krému. Do jedné části přidáme 2 lžíce mletého máku, do druhé malinové pyré.

Čokoládový krém

1 čokoládový puding
300 ml mléka
vanilková esence
250 g kvalitní čokolády
250 g másla

Svaříme puding s mlékem a do horkého pudingu vmícháme čokoládu a vanilku. Přikryjeme fólií a necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Našleháme máslo, poté postupně přidáváme puding a vyšleháme.

Máslovo-bílkový krém (na zatření spodního patra a konvice; 2 dávky)

3 bílky (cca 95 g)
170 g cukru krupice
300 g změklého másla

V páře ušleháme bílky a cukr do rozpuštění, šleháme 15 minut a potom vešleháme změklé máslo.

Lemon curd

4 žloutky
70 g cukru krupice
70 ml citronové šťávy
kůra ze 2 biocitronů
50 g másla

Všechny ingredience vymícháme v páře do zhoustnutí.

Cupcakes

1 hrnek + 2 lžíce mouky (mix hladké a polohrubé)
½ hrnku holandského kakaa
½ lžičky jedlé sody
⅛ lžičky soli
¾ hrnku krupicového cukru
¼ hrnku rostlinného oleje
1 vejce
¾ hrnku podmáslí

Předehřejeme troubu na 170 °C a plech na muffiny vyložíme silikonovými košíčky. V míse smícháme mouku, kakao, jedlou sodu, sůl a odložíme stranou. Ve větší míse vyšleháme společně krupicový cukr, olej a vejce do pěny. Střídavě přimícháme mouku s kakaem a podmáslím (mouku natřikrát, podmáslí nadvakrát) a těsto dobře prošleháme. Pečeme ve vyhřáté troubě 18 až 20 minut.

Slaný karamel

50 g cukru krupice
22 g másla
30 ml smetany ke šlehání 33%
cca ¼ lžičky maldonské soli + cca 2 lžíce mascarpone k našlehání

Cukr utavíme na karamel, pak vmícháme na kousky nakrájené máslo a vlijeme vroucí smetanu. Povaříme do požadované konzistence a závěrem podle chuti dochutíme solí.

Pusinky

125 g bílků
250 g cukru krystal

Cukr dáme nahřát do trouby (200 °C cca 7 minut) na papíru na pečení. Poté šleháme do vychladnutí s bílky a pečeme na horký vzduch na 90 °C cca hodinu a 20 minut.

Sestavení dortu

fondán bílý na potažení konvice (15 x 10 cm koule + ucho, hubička, víčko a ozdůbky)
fondán růžový na boky spodního patra (28 cm průměr, cca 10 cm výška) a potažení víka (28 cm, výška cca 2 cm)
škrob na podsypávání
višně se stopkami na ozdobu (cca 20 ks)
čerstvé ovoce na ozdobu (maliny, jahody, kanadské borůvky, lístky meduňky)

Tvarohový krém si rozdělíme na dvě části, polovinu dochutíme malinovým pyré a použijeme na naplnění spodního patra. Zbytkem krému naplníme nějaké cupcakes.

Čokoládový krém použijeme na naplnění 2. patra a jeho obetření. Zbytek opět použijeme na naplnění dekorací (cupcakes).

Máslovo-bílkový krém použijeme na obetření 1. a 3. patra (na konvičku). Tento krém potřebujeme jako podklad pod potahovou hmotu.

Lemon curd použijeme jako náplň do části cupcakes a na dochucení zbytků bílých krémů (tvarohového i máslovo-bílkového), které opět použijeme na dozdobení.

Slaný karamel použijeme na naplnění některých cupcakes.

Boky a okraj spodního patra potáhneme růžovým fondánem. Růžovým fondánem potáhneme i podložku nad tímto patrem (má to simulovat pootevřenou kulatou krabici s víkem). Bílým fondánem potáhneme konvičku, kterou slepíme krémem ze dvou upečených polokoulí. Konvičce vymodelujeme hubičku a ouško. Ze zbytku fondánu vymodelujeme i hrneček a talířek.

Čokoládu a zbytek máslovo-bílkového krému použijeme na přilepování ozdob (cupcakes, pusinek, ovoce…) na sestavený dort. Je to fantazijní dort – všechno, co jsme si připravili, použijeme na zdobení dortu a nebojíme se popustit uzdu fantazie.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.