PavlínaKreativní výzvaI. řada

Dort „roh hojnosti“

„Toto zadání mi také dalo hodně přemýšlení, jak to udělat. Hledala jsem různé nápady, které bych poskládala do jednoho obřího dortu. Napadlo mě udělat něco ve stylu ‚Strom života‘, ale to by byl velký oříšek, tak jsem zvolila zahradní párty, spoustu ovoce… Dort plný ovoce, ze kterého se nají spousta lidí.“

Světlý korpus

4 vejce
180 g cukru moučka
vanilková esence
1 lžička kypřícího prášku
170 g hladké mouky
3 lžíce vroucí vody
3 lžíce oleje

Vyšleháme si pevný sníh, nasypeme cukr, přidáme žloutky, trochu horké vody, oleje a vanilkové esence. Potom zahustíme moukou s kypřicím práškem do pečiva.

Pečeme ve vymazané a vysypané formě cca 20 až 30 minut na 190 °C.

Tmavý korpus

6 vajec
vanilkový cukr
180 g cukru
180 g hladké mouky
20 g kakaa
50 g másla (olej)

Z bílků si ušleháme sníh, přidáme oba cukry, žloutky a nakonec zlehka vmícháme mouku s kakaem a rozpuštěné máslo (olej).

Dáme do vymazané a vysypané formy a pečeme v troubě na 190 °C cca 30 minut.

Ořechový korpus

5 vajec
250 g cukru krupice
5 lžic horké vody
trochu kypřícího prášku
trochu skořice
250 g polohrubé mouky
150 g mletých ořechů
trochu citronové kůry

Bílky ušleháme v pevný sníh, přidáme cukr, žloutky a horkou vodu. V druhé míse smícháme ořechy s moukou, práškem do pečiva, skořicí a citronovou kůrou a zlehka vmícháme do sněhu.

Pečeme ve vymazané a vysypané formě na 190 °C cca půl hodiny.

Základní krém

1 l mléka
240 g hrubé mouky
špetka soli
4 žloutky
500 g másla
500 g cukru
vanilkový cukr
rum

+ ingredience na čokoládovou variantu
voda
čokoláda
máslo

+ ingredience na ořechovou variantu
200 ml mléka
200 g mletých ořechů
250 g másla
150 g moučkového cukru

Žloutky rozmícháme v mléce, přidáme mouku, špetku soli, vanilkový cukr, vaříme na mírném ohni a mícháme do zhoustnutí. Následně utřeme máslo s cukrem a postupně přidáváme vychladlou kaši a rum.

Toto je základní recept na neutrální krém. Můžeme jej rozdělit na díly a do každého přidat různé ingredience, do jednoho hořkou čokoládu, nebo kakao rozpuštěné nad parou s trochou vody, do dalšího spařené ořechy v mléce.

Krém s čokoládou, nebo kakaem:

Do kastrůlku si dáme vodu, do ní vložíme skleněnou misku, rozlámeme čokoládu, zalijeme troškou vody a máslem a až se rozpustí, tak ji vychlazenou vyšleháme do základního krému.

Ořechový krém:

Cca 200 ml mléka si přivedeme k varu, nalijeme na 200 g mletých ořechů a až budou spařené, necháme je vychladit a přimícháme do směsi 250 g másla se 150 g moučkového cukru.

Sněhový krém na boky dortu

4 bílky
150 g moučkového cukru
250 g másla
gelové barvičky

Bílky nad parou zahřejeme s cukrem do mírného rozpuštění, poté přilijeme do šlehací mísy a šleháme 10 až 15 minut. Přidáme máslo a nakonec gelové barvy.

Griliášový kornout na ovoce

125 g mandlí (plátky)
300 g cukru
40 g medu
60 ml vody

Do pánve si dáme cukr, vodu, med a necháme vše zkaramelizovat. Přidáme ohřáté mandle a na silikonovém vále vše zapracujeme do hrudky. Tu pak pod pečicím papírem rozválíme do tenka, vykrojíme kolo a umotáme do kornoutu. Musíme pracovat rychle, protože griliáš rychle tvrdne. Pokud nám ztvrdne, stačí dát do trouby a po chvilce můžeme tvarovat.

Karamelové ozdoby z Isomaltu

cca 500 g cukru Isomalt
lžíce medu
gelová barva (zelená)

Cukr Isomalt si rozpustíme s trochou medu a vaříme až do doby, kdy už nemáme žádné bublinky. Stáhneme z plotýnky a přidáme barvičky. Na silikonový vál lžičkou tvoříme ozdoby.

Sestavení dortu

marmeláda
rum
ovoce (jahody, maliny, borůvky)
želatina

Dortové korpusy si všechny promažeme. Spodní placka bude ze světlého těsta, promazaná základním máslovo-rumovým krémem. Čokoládový korpus si promažeme čokoládovým krémem a ořechový korpus ořechovým.

Protože dort má být asymetrický, pomůžeme si dortovými podložkami.

Boky dortu potřeme sněhovým krémem a pro efekt si krém rozdělíme do tří misek a obarvíme gelovým barvivem.

Krém nanášíme pomocí špachtle nebo plochého nože, sřídavě dle nálady a pocitu. Na horní díl si položíme griliášový kornout a postupně rovnáme ovoce tak, aby to vypadalo, že nám z kornoutu padá na spodní korpusy.

Uvaříme si dle návodu ve vodě s trochou cukru práškovou želatinu a pak štětečkem potřeme ovoce, aby se lesklo a drželo pohromadě.

Kolem dortu nalepíme a různě naskládáme ozdoby z Isomaltu.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.