Ořechová roláda
![](http://img.ceskatelevize.cz/program/porady/12309875102/foto09/recepty/m_8471.jpg?1576356441)
„Když si vzpomenu na svoji první roládu, tak se musím pousmát. Po upečení jsem si řekla, že už žádnou dělat nikdy nebudu. Jenže když jsem pak slyšela kamarádky, jak s lehkostí rolády pečou, nedalo mi to, a šla jsem si to zkusit znovu. A hurá, zdařilo se. Je spoustu receptů a kombinací, já mám ráda i slané rolády. Krásné a chutné jsou ty s ovocem, když se rozkrojí a v řezu tvoří barevnou mozaiku. Líbí se mi, když roláda vznikne na základě známého receptu. Už jsem dělala punčovou roládu, tiramisu roládu a teď naposledy štafetovou roládu. Zbyly mi z pečení bílky a tak jsem je chtěla zpracovat. Prolétla jsem spoustu časopisů s recepty, které sbírám od mládí a našla jsem jednoduchý a chutný recept. Jen krém bych příště udělala tmavý, aby vynikl. Možná by stačilo rozetřít pod kávový krém ještě čokoládový.“
Piškot
8 bílků
200 g moučkového cukru
špetka soli
120 g hladké mouky
80 g mletých ořechů
Ušleháme si bílky se solí dotuha, přidáme cukr, pak zlehka ořechy s moukou, kypřícím práškem a namažeme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme na 180 °C cca 20 minut. Poté vyndáme z trouby, necháme chvilku vychladnout a srolujeme do rolády.
Kávovo-rumový krém
½ l mléka
2 ks vanilkového pudinku
cukr
250 g másla
mletá káva spařená v horké vodě
rum
V mléce svaříme pudink, máslo utřeme s cukrem, přidáme vychlazený pudink, spařenou kávu a rum.
Čokoládový krém
250 ml šlehačky
250 g čokolády na vaření
Ohřejeme si šlehačku, ale nevaříme, rozpustíme v ní čokoládu a mícháme do zhoustnutí.
Dokončení
ořechy
čokoládová poleva
kokos
marcipán
Roládu rozvineme a pomažeme nejdříve čokoládovým krémem a pak kávovým. Poté ji opatrně zavineme a dáme do ledničky. Po zatuhnutí ji opět pomažeme krémem.
Boky ozdobíme kokosem, drcenými oříšky a nahoře roládu ozdobíme pomocí zdobicího sáčku krémem a čokoládovou polevou. Můžeme ozdobit i květy z marcipánu.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.