AničkaKreativní výzvaI. řada

Croquembouche podle Aničky

„Jediný, kdo tento francouzský zákusek v naší rodině zná, jsem já. A není tomu dlouho, co jsem této skvostné pyramidě přišla na název. A o tom to celé je. Zkoušet nové věci je někdy velká zábava. Nedávno jsem také vyzkoušela odpalované těsto s kakaem a to u nás zabodovalo! Jako krém jsem zvolila žloutkový s čokoládou. Takže pyramidu chci pojmout, podle mě trošku netradičně, v tmavém provedení.“

Profiterolky

360 ml vody
360 ml mléka
3 čajové lžičky cukru
330 g másla
špetka soli
420 g hladké mouky
30 g kakaa
12 až 15 vajec

Troubu předehřejeme na 210 °C.

Přivedeme vodu k varu, přidáme mléko, máslo, sůl, cukr a naráz k tomu vsypeme mouku smíchanou s kakaem. Stále mícháme, až se nám vytvoří koule těsta a na dně zůstane „napálenina“. Těsto odstavíme, dáme do robota a necháme lehce zchladnout. Poté, po jednom, zašleháváme jedno vajíčko po druhém.

Pomocí sáčku s hladkou trubičkou nastříkáme na plech s papírem cca 35 kusů profiterolek (děláme je malinké – zdobičku držíme nakloněnou). Z množství těsta vyjdou 4 plechy. Na plechu je pomocí vody prstem uhladíme. Plech ještě před vložením do trouby mírně pocákáme vodou a pečeme asi 20 až 25 minut na 210 °C.

V průběhu pečení si můžeme připravit krém.

Žloutkový krém s čokoládou

12 žloutků
3 polévkové lžíce hladké mouky
390 g cukru krupice
600 ml mléka
600 g změklého másla
3 tabulky hořké čokolády (300 g)
karamel
cukr krupice

Povaříme 12 žloutků, 3 polévkové lžíce mouky a cukr v 600 ml mléka do zhoustnutí, poté odstavíme a vmícháme na kostičky nalámané 3 čokolády. Pořádně ručně vymícháme a necháváme za občasného míchání zchladnout.

Následně do krému zašleháme 600 g změklého másla.

Kuličky plníme krémem teprve až jsou všechny upečené a vychladlé. Vždy uděláme dole otvor a naplníme je. Dáme je na podložku a umístíme do mrazáku.

Cukrová poleva s malinami

125 g malin
5 až 6 vrchovatých lžic cukru moučka
1 lžíce citronové šťávy
1 lžíce horkého mléka

Rozvaříme maliny a propasírujeme přes sítko. Moučkový cukr, horké mléko a citronovou šťávu utřeme na polevu a přimícháme malinovou šťávu. Podle konzistence přidáme buď cukr, nebo naopak citronovou šťávu.

Několik vychladlých kuliček ihned máčíme polovinou do polevy a necháme ztuhnout.

Dokončení

čerstvé maliny
zlatá potravinářská gelová barva
sušené barevné hrušky

+ cukr na karamel

Rozpustíme si cukr a za stálého míchání vytvoříme karamel. Ztuhlé profiterolky pomocí karamelu lepíme přímo na podnos. Na spodní patro dáme cca 14 kuliček a sestavíme kužel. Z kuliček ozdobených cukrovou polevou s malinami vytvoříme stoupající řadu.

Nakonec kužel dozdobíme pavučinou z karamelu, malinami dekorovanými zlatou barvou a sušenými zlatými hruškami.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.