PetraKreativní výzvaI. řada

Pavlova s citrónovým krémem a lesním ovocem

„Doma ji neděláme. Peču poprvé, ale určitě ne naposledy. Sladkost pusinky jsem pocitově doplnila o lemon curd, citronovou zmrzlinu, šlehačku, lesní ovoce a želé kostky šampaňského (a taky o nějaké ozdoby z cukru). Péct Pavlovu je něco jako adrenalinový sport.“

Korpus

10 bílků (300 g)
526 g krupicového cukru
38 g kukuřičného škrobu
5 lžiček vinného octa
kapka vanilkového extraktu
špetka soli do bílků

Sníh hodně vyšleháme (po nasypání cukru cca 10 minut), přidáme vanilku, ocet, škrob a ještě zlehka prošleháme. Naneseme na plech vyložený pečicím papírem s nakreslenou základnou (3 kruhy, 23 cm) a lžící a špachtlí vytvarujeme pusinku. Troubu rozehřejeme na 120 °C a po vložení těsta do trouby ji ztlumíme na 90 °C. Sušíme cca 2 hodiny. Poté odvětráme troubu a necháme v troubě úplně vychladnout.

Lemon curd

8 žloutků
140 g cukru krupice
140 ml citronové šťávy
kůra ze 4 bio citrónů
100 g másla

Ingredience umícháme do správné hustoty v misce nad párou, přecedíme a necháme vychladit.

Zmrzlina

kelímek smetany (vysokoprocentní)
javorový sirup
část lemon curd

Našleháme smetanu s ½ lemon curdu a lehce vmícháme 2 lžíce javorového sirupu.

Želé ledové kostky

200 ml šampaňského
100 ml sodovky
1 limeta (šťáva)
4 plátky želatiny

Plátky želatiny necháme cca 10 minut macerovat v šampaňském, poté nahřejeme do rozpuštění želatiny. Stáhneme z plotny, přilijeme sodovku, limetkovou šťávu a vlijeme do tvořítek na led (nejlépe silikonových, nebo jednotlivých).

Dokončení

Isomalt
2 smetany na šlehání (vysokoprocentní)
směs lesního ovoce (maliny, jahody, ostružiny, borůvky, rybíz – nejlépe čerstvé)
nevlhnoucí dekorační cukr

Rozpustíme Isomalt a vytvarujeme ozdoby (střepy) na zmačkaném papíru na pečení.

Hotovou Pavlovu pokryjeme lemon curdem a přikryjeme kopcem vyšlehané smetany. Ozdobíme ovocem, Isomaltem, želé kostkami a celé poprášíme dekoračním cukrem.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.