Bramborové knedlíky se švestkami

„Ovocné knedlíky – sezónní mňamka. U nás ve východních Čechách se říká kynutým ovocným knedlíkům ‚BLBOUN‘. Nikdy jsem si k nim nenašel cestu, nicméně tvarohové mám moc rád. Ještě víc ale miluji bramborové, ať plněné uzeným, nebo švestkami.“
Bramborové těsto na knedlíky
600 g vařených brambor
1 špetka soli
100 g hrubé mouky
100 g polohrubé mouky
1 vejce
Z uvařených brambor, mouky, vejce a soli vypracujeme těsto. Rozválíme ho a vyhotovíme čtverečky cca 7 × 7 cm.
Náplň
švestky
250 g marcipánu
50 g máku
Smícháme mletý mák s marcipánem, vytvarujeme kuličky a vložíme místo pecek mezi dvě půlky švestek. Švestky umístíme do čtverečků z těsta, vytvarujeme knedlíky a vaříme v mírně osolené vodě, dokud nevyplavou.
Ozdoba
100 g perníku
50 g másla
Osmažíme na másle nastrouhaný perník, kterým v závěru knedlíky posypeme.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.