AničkaKreativní výzvaI. řada

Pavlova s příchutí čokolády

„Když jsem tehdy zkoušela Pavlovu poprvé, hledala jsem recepty v knížkách, na internetu, až jsem nakonec ze všech sesbíraných rad a inspirací sestavila ten pravý, inspirovaný mistrem cukrářem. Nejraději ji kombinuji právě s kakaem, jahodami, borůvkami a ostružinami. A navíc je to nejoblíbenější dezert mé maminky. Poprvé se také pokusím vyrobit alespoň jednoduché ozdoby z Isomaltu. Nikdy jsem s ním nepracovala a návody hledala pouze na internetu a ve videích. Takže to bude velká premiéra.“

Tři korpusy

13 bílků (podle gramáže bílků dáme stejně krupicového i moučkového cukru)
435 g cukru krupice (dle váhy bílků)
435 g cukru moučka (dle váhy bílků)
šťáva z ½ citronu
40 g bramborového škrobu
1 a ½ polévkové lžíce vinného octa
růžová gelová potavinářská barva

Připravíme si 3 plechy a 3 pečicí papíry. Na každý papír si nakreslíme kruh o velikosti 23 cm dle obvodu skleněné mísy. Papír otočíme, aby se tužka neobtiskla a zapneme troubu na horkovzduch, na 80 °C.

Zvážíme bílky a podle jejich váhy navážíme i krupicový a moučkový cukr. Do moučkového cukru si zamícháme 40 g bramborového škrobu.

Bílky vyšleháme se šťávou z poloviny citronu do polotuha a postupně do něj zašleháváme po lžících krupicový cukr. Šleháme asi 20 minut. Do velmi tuhé hmoty, tvořící pevné špičky, poté ručně stěrkou vmícháme 1 a ½ polévkové lžíce vinného octa, část moučky se škrobem a opatrně vmícháme ostatní moučkový cukr.

Pomocí lžíce uděláme na papír spodní patro, na druhý i třetí plech stejně a necháme si část sněhu bokem. Do sáčku se zdobicí širokou špičkou si pomocí štětce a barvy uděláme čárkování, dáme do něj hmotu a na spodnější patra uděláme boční pusinky okolo boků. Na vrchní korpus uděláme ozdobné ornamenty jako na dortu. Poté dáme sušit do trouby asi na 3 hodiny. Troubu vypneme a necháme v troubě zcela vychladnout.

Mezitím, co se suší korpusy, si připravíme zmrzlinu.

Čokoládová zmrzlina

½ vajíčka
1,5 žloutku
4 polévkové lžíce cukru krupice
150 ml plnotučného mléka
125 g hořké čokolády
150 ml smetany ke šlehání (minimálně 31%)
50 g tmavé čokolády (nasekáme do zmrzliny)

Vejce, žloutky a cukr důkladně metlou rozmícháme v žáruvzdorné míse. Mléko zahřejeme téměř k varu a zašleháme do vajec s cukrem. Mísu postavíme nad páru a hmotu vaříme za stálého míchání do zhoustnutí, ale dáváme pozor, aby se nám žloutky neuvařily. Nalámanou čokoládu vmícháme do odstaveného horkého krému, na hmotu položíme navlhčený pečicí papír a necháme vychladnout.

Ušleháme smetanu a trošku dosladíme. Do krému jemně vmícháme nasekanou čokoládu, šlehačku a hmotu urovnáme do nádoby, v níž se bude mrazit. Vše uložíme na 1 až 2 hodiny do mrazáku a v průběhu mražení občas promícháme (cca dvakrát).

Čokoládové košíčky

150 g tmavé čokolády

Do formičky od muffinů vložíme potravinářskou folii a do ní nalijeme cik cak rozpuštěnou čokoládu (vrchní okraj uděláme silnější, aby nám košíček držel pohromadě) a dáme zmrazit.

Borůvkový a jahodový rozvar

300 g borůvek
1 až 2 lžíce cukru krystalu
vanilka

350 g jahod (jako alternativu můžeme použít maliny)
1 až 2 lžíce cukru krystalu
citronová šťáva

V kastrolku si rozvaříme borůvky s vanilkou a cukrem.

Stejně rozvaříme i jahody s cukrem, citronovou šťávou.

Necháme vychladnout.

Květinová dekorace

Isomalt (náhražka cukru)

Podle návodu na sáčku si připravíme Isomalt. Necháme ho vychladnout na požadovanou teplotu, poté ho nalijeme na silikonovou podložku umístěnou pod lampou a začneme s hmotou opatrně pracovat a překládat ji.

Pracujeme s rukavicemi, jelikož bychom se mohli popálit.

Pomocí nůžek potom tvoříme libovolné ozdoby.

Šlehačka

7 × smetana (1 400 g) ke šlehání, minimálně 33%
1 až 2 polévkové lžíce cukru moučka
4 ztužovače šlehačky

Vyšleháme šlehačku.

Dokončení

250 g jahod
200 g borůvek
200 g ostružin
200 g malin

Vychladlou Pavlovu umístíme na podnos s ozdobným papírem.

Na spodní korpus naneseme šlehačku, polijeme rozvarem, přidáme ovoce a takhle postupujeme i s druhým korpusem. Na vrchní korpus dáme navíc košíček a ozdoby z čokolády. Dozdobíme jahodami, borůvkami, ostružinami, malinami a nakonec dekoracemi z Isomaltu.

Zmrzlinu podáváme v mističce.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.