Technická výzvaI. řada

Crumble s flambovanou rebarborou

Anglická kuchyně není tou nejvyhlášenější, přesto i z britských ostrovů k nám občas dorazí opravdová dobrota. Mezi takové rozhodně patří i vynikající ovocný koláč crumble, byť není tak úplně pravda, že se recept na tento zákusek zrodil až během 2. světové války. Jsou totiž zaznamenány kuchařky z dvacátých let 20. století, ba dokonce z přelomu 19. a 20. století, ve kterých se objevily receptury na jablečný koláč, který se crumblu, jak ho známe dnes, velmi podobá.

Korpus

500 g čerstvé rebarbory
100 g cukru krupice
30 g másla
30 ml meruňkovice na flambování

Nakrájíme oloupanou rebarboru na kousky (2 cm). Rozpustíme máslo, které zasypeme cukrem a na lehce zkaramelizovaný cukr přidáme nakrájenou rebarboru. Polijeme teplou meruňkovicí a flambujeme.

Drobenka

140 g mouky
70 g másla
50 g třtinového cukru
50 g nasekaných vlašských jader

Vyrobíme drobenku.

Do zapékacích misek, vymazaných máslem, rozdělíme rebarboru, zasypeme drobenkou a zapékáme v rozehřáté troubě na 185 °C asi 20 minut.

Omáčka

30 g cukru krupice
80 ml mléka
120 ml smetany ke šlehání
7 žloutků
1 vanilkový lusk

Mléko, smetanu, vanilkový lusk (rozříznutý bez semínek) a cukr zahřejeme, ale nevaříme (80 °C). V misce zahřejeme prošlehnuté žloutky s trochou teplé směsi a za stálého míchání vlijeme do smetany s mlékem a lehce zahříváme do zhoustnutí. Nevaříme.

Teplý dezert podáváme s vanilkovou omáčkou.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.