PavlínaKreativní výzvaI. řada

Koš se sádlem a pivem

„Tohle zadání je pro mě další výzva. Nejspíš bych ho vyrobila z kynutého pivního těsta, ze kterého dělám preclíky. Udělala bych si válečky, které bych propletla na otočenou a pečicím papírem obalenou bábovkovou formu. Dovnitř košíku bych upekla preclíky, šneky z nivy a párty houstičky se slaninou a bonus navíc – moje pivní zelné kapsy. Preclíky jsem zkoušela z různých těst, ale ty z piva mají u všech největší úspěch. Šneky z nivy už dělám spoustu let. Poprvé jsem je ochutnala od kamarádky, která je přinesla na ples. Jsou výborné právě na takovéto akce. Od té doby nejdeme na žádný ples bez šneků. Slaninové houstičky jsem si našla na internetu, spíš ale jako zpestření rodině ke svačině. Když jsem je poprvé pekla, na svačinu ani nezbylo. Pivní preclíky udělám ze zbylého těsta z koše, jsou výborné posypané hrubou solí a mákem.“

Koš

1 kg polohrubé mouky
240 g sádla
4 žloutky
600 ml piva
80 g droždí
sůl
bílý pepř
špetka cukru

+ hrubá sůl a kmín

Do mísy dáme mouku, sůl, pepř, teplé pivo, droždí, cukr a rozpuštěné sádlo. Zpracujeme těsto a necháme ho chvilku kynout. Poté si ho rozdělíme na několik dílů a vyválíme válečky. Obalíme si bábovkovou formu pečicím papírem a obmotáme ji copy z těsta. Necháme ještě chvilku kynout, potřeme vajíčkem a posypeme kmínem a hrubou solí. Upečeme v troubě, necháme vychladnout a pak opatrně sundáme z formy.

Preclíky

stejné těsto, jako na koš (z třetinové dávky)
+ hrubá sůl a mák

Recept na těsto je stejný, jako na koš, jen z poloviční dávky. Vyválíme z těsta placku cca 0,5 cm, pomocí dvou kulatých formiček (větší a menší) si vykrojíme kolečka, dáme je na pečicí papír, potřeme pivem, posypeme hrubou solí a mákem a pečeme v troubě na 170 °C dozlatova. Nesmí být málo upečené, ale ani ne moc vysušené.

Šneci z nivy

30 dkg hladké špaldové mouky
12 dkg másla
lžička soli
½ sklenice mléka

Náplň:
15 dkg nivy
10 dkg cihly sýra
12 dkg másla
bílý pepř
trochu mléka
vlašské ořechy

V míse si zpracujeme všechny suroviny na těsto, které pak rozdělíme na stejné díly a vyválíme je v tenkou placku.

Na náplň si nastrouháme nivu a sýr, zalijeme horkým máslem, dochutíme pepřem a zředíme mlékem. Náplní potřeme těsto, které pak srolujeme. Rolky dáme do chladna a poté krájíme na tenké plátky, klademe na pečicím papírem vyložený plech a navrch každého šneka dáme ořech.

Pečeme v troubě na 180 °C dozlatova.

Slaninové houstičky

0,5 kg hladké mouky
2 vejce
1 kostka droždí
sůl
2 lžičky cukru
250 ml mléka
150 ml oleje
slanina

+ hrubá sůl a sezam

Nejdříve si z mléka, droždí a cukru uděláme kvásek. Do mísy si dáme mouku, vejce, sůl, olej, kvásek a zbytek mléka. Těsto necháme vykynout, pak ho rozdělíme na bochánky a každý rozdělíme na tři části. Vyválíme válečky, které pak pleteme do tvaru houstiček, ale před tím ještě na každý váleček položíme kousek slaniny.

Upletené houstičky dáme na plech, potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme hrubou solí, sezamovým semínkem a pečeme v troubě dozlatova na 180 °C cca 20 minut.

Zelné kapsy

0,5 kg hladké špaldové mouky
špetka soli
100 až 150 ml rozpuštěného sádla
300 až 400 ml vlažného piva
40 g droždí (můžeme dát i sušené + plus špetku cukru)
žloutek

Náplň:
300 g kysaného zelí
200 g voňavého uzeného masa
cibule
sádlo
cukr
sůl
ocet
polohrubá mouka

+ hrubá sůl a kmín

Do mísy si nasypeme špaldovou mouku, sůl a promícháme. Ohřejeme si trochu piva, dáme do něj vzejít droždí a zasypeme trochou cukru. Když máme hotový kvásek, tak ho vlijeme do mísy s moukou, přilijeme rozpuštěné sádlo, žloutek, dolijeme zbytek piva a vypracujeme hladké těsto.

Na sádle si usmažíme cibulku, přidáme na kostičky nakrájené uzené, kysané zelí a vše podusíme do měkka. Osolíme, ocukrujeme a dochutíme octem. Na závěr mírně zaprášíme polohrubou moukou (jen na mírné zahuštění) a dáme vychladnout. Vyválíme plát cca 2 mm tenký, vykrojíme kolečka, naplníme je zelnou směsí, přeložíme na půl, vidličkou umačkáme kraje kapsy, potřeme pivem a posypeme hrubou solí a celým kmínem.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.