JosefKreativní výzvaI. řada

Preclíkový koš

„Pletl jsem vždycky jen na Velikonoce pomlázku. Uplést jedlý košík pro mě byla premiéra. Slané snack pečivo je ale jiná. Za svou kariéru vymetače večírků jsem jich poznal docela dost, a pár z mých úlovků vám upeču.“

Košík

600 g polohrubé mouky
1 máslo
150 g vody
sůl

Všechny ingredience smícháme a uděláme těsto. Vyválíme dlouhé hady a upleteme z nich košík. Jako dobrá pomůcka pro pletení košíku se osvědčila mísa dnem vzhůru, na kterou položíme zmuchlaný a namočený pečicí papír. Mísu doporučuji plechovou, plastová se neosvědčila.

Nakonec před pečením potřeme rozšlehaným vejcem.

Pečeme na horký vzduch při 180 °C cca hodinu.

Listové těsto na snacky

500 g hladké mouky
10 g soli
1 žloutek
200 g studené vody
450 g ledového másla

Zmražené máslo nakrájejte na malé kostky. Všechny ostatní sypké složky promíchejte, a pak k nim přidejte máslové kostky, které obalte v mouce tak, aby nebyly slepené. Přidejte vodu se žloutkem a rychle promíchejte, aby vzniklo těsto, ve kterém by pořád měly být znatelné kostky másla.

Těsto vyválejte, zkuste pokud možno do pravoúhlého tvaru, ale není to nijak extra důležité. Ani na rovnoměrné tloušťce nezáleží. Pokud se těsto lepí, podsypávejte trochou mouky. Přeložte na třetiny ve směru z boku i od sebe. Znovu vyválejte a překládejte, celkem by se mělo překládat čtyřikrát. Složené těsto zabalte do fólie, dejte ho odpočinout do ledničky.

Šneci

100 g chedaru
100 g šunky
100 g anglické slaniny

Vyválíme obdélníkový plát těsta a navrstvíme na něj sýr, šunku a slaninu. Těsně zavineme, nakrájíme a upečeme.

Pečeme na 200 °C, dokud nebudou šneci hotoví.

Řepový závin s kozím sýrem

2 lžíce rostlinného oleje
2 najemno nakrájené cibule
2 větší bulvy červené řepy nastrouhané nebo najemno nakrájené
sůl
čerstvě mletý pepř
100 g čerstvého kozího sýru rozdrobeného na větší kusy
1 lžíce nasekaných vlašských ořechů
sezamová semínka na dekoraci

V pánvi orestujeme cibuli doměkka, ztlumíme plamen, přidáme řepu a opékáme ji, dokud nezměkne (cca 5 až 8 minut). Osolíme, opepříme a odstavíme pánev. Přidáme sýr, ořechy a necháme úplně vychladnout. Potom klasicky zabalíme do štrúdlového těsta a upečeme.

Závin pečeme na 200 °C, dokud nebude hotový.

Velmi dobrá varianta je i nedělat závin, ale z listového těsta udělat kapsičky a ty naplnit řepovou náplní.

Sýrové tyčinky se slaninou

hladká mouka na poprášení
1 lžíce dijonské hořčice
100 g ementálu
hrubě mletý pepř
sušená slanina nakrájená na tenké plátky
1 vejce

Vyválené těsto potřeme hořčicí, posypeme sýrem a nahrubo mletým pepřem. Nakrájíme jej z kratší strany na proužky a na každý položíme úzký plátek slaniny a trochu přitlačíme. Opatrně stočíme (4× až 5×) do spirály a položíme na plech vyložený pečicím papírem. Dáme do chladničky na 15 až 20 minut a následně pečeme.

Všechny 3 snacky pečeme na 200 °C, dokud nebudou hotové. Trvá to jen chvíli.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.