JendaOsobní výzvaI. řada

Sladký chléb z vlašských ořechů, smetany a vajec

„Chleba jsme doma nikdy nepekli, ale po tom, co jsem zažil vůni při pečení domácího chleba, mi bylo jasné, že se stane součástí pečení. Jelikož jsem žádný recept na chléb nepodědil po babičce, musel jsem k odborné literatuře a autorkou knihy není nikdo jiný než Mirka Slavíková. Samozřejmě každý recept si vždy trošku upravím.“

Těsto

593 g hladké mouky
45 g mouky z lískových ořechů
45 g mletých vlašských ořechů
45 g mouky z vlašských ořechů
120 g hnědého cukru
1,5 lžičky soli
38 g pekařského droždí
90 g plnotučného mléka
120 g smetany
6 vajec
113 g másla
1 vejce a trošku mléka na potření
troška hnědého cukru na posyp

Nalijeme do mísy teplé mléko, ve kterém rozmícháme droždí. Přidáme prosátou mouku, mouku z lískových ořechů a vlašských ořechů, sůl, smetanu, vejce a drcené oříšky.

Zaděláme těsto, důkladně jej vypracujeme, nakonec do něj zapracujeme změklé máslo a necháme vykynout. Po vykynutí opět propracujeme. Vytvarujeme kulatý bochník a přeneseme jej na pekáč s pečicím papírem. Necháme jej odpočinout, dokud nezdvojnásobí objem. Opatrně potřeme vejcem a posypeme hnědým cukrem.

Pečeme na 210 °C cca 40 až 60 minut a po celou dobu pečení máme v troubě pekáč s vodou, aby se chléb pekl ve vlhku.

Chléb podáváme se solí a hrnkem podmáslí.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.