Technická výzvaI. řada

Kynuté buchty

Buchta je obecně vzato sladké pečivo z kynutého těsta s náplní. Nejznámější jsou asi tvarohové, makové, povidlové nebo s ořechy, ale najdeme i s řepnou či mrkvovou náplní. A právě podle těchto tradičních krajových receptů se buchtám někde říká slíváky, mrkváky, řepánky, tvarožníky, makovníky nebo dokonce rozpeky, hnětky, bochte či bobále.

Máslové kynuté těsto

500 g hladké mouky
75 g cukru krupice
250 g mléka
4 žloutky
150 g másla
40 g kvasnic
5 g soli
citronová kůra (1 citron)

Do misky dáme trochu vlažného mléka, lžíci cukru a trochu mouky, nakonec rozdrobíme kvasnice a rozmícháme. Necháme v teple nakynout.

Do mísy prosijeme mouku, přidáme sůl a zbytek cukru, nastrouhanou citronovou kůru a změklé máslo. V mléce prošlehneme žloutky a vlijeme do mouky, přidáme droždí a zaděláme těsto. Těsto je dobře zadělané, když se nelepí na stěny mísy.

Necháme vykynout, což je při zdvojnásobení množství těsta.

Znovu stlačíme a necháme opět vykynout.

Maková nádivka

50 g cukru krupice
125 g mléka
15 g másla
2,5 g mleté skořice
půl špetky mletého hřebíčku
125 g jemně namletého máku
citronová kůra (1 citron)
25 g rozinek v rumu
špetka soli

Namletý mák zavaříme v mléce s máslem, až zhoustne. Pak přidáme cukr, skořici, hřebíček, nastrouhanou citronovou kůru, špetku soli. A nakonec vmícháme rozinky v rumu. Provaříme.

Tvarohová nádivka

200 g tvarohu v kostce (není tolik řídký)
55 g cukru krupice
20 g bílků
citronová kůra (1 citron)
40 g rozinek v rumu

Všechny suroviny vymícháme do hladkého krému.

Ořechová nádivka

45 g cukru krupice
125 g mléka
200 g vlašských ořechů
20 g másla
špetka mleté skořice
25 g rozinek v rumu
špetka soli

Příprava je stejná jako u makové náplně.

Dokončení

Vykynuté těsto na buchty rozválíme asi na 8 až 10 mm. Rozkrájíme na čtverce 6 x 6 cm, do středu naneseme náplň a pečlivě zabalíme.

Do pekáčku dobře vymazaného máslem skládáme buchty, které promazáváme rozpuštěným máslem nebo sádlem. Po naplnění pekáčku buchty lehce zalijeme zbylým máslem nebo sádlem a necháme vykynout.

Vykynuté buchty pečeme v rozpálené troubě na 180°C asi 25 až 30 minut.

Buchty se po upečení obrátí na prkénko a pocukrují moučkovým vanilkovým cukrem.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.