Borůvkový mirror glaze

„Barevné polevy mirror jsem začal sledovat, až když mi přišlo zadání k této soutěži. Jsem nadšený z barvených kombinací, pro mě to je kadeřnicko-colorostický úkol.“
Korpus
9 vajec
270 g cukru krupice
300 g strouhaného kokosu
30 g kakaa
Předehřejeme troubu na 170 °C.
Ušleháme vejce s cukrem, dokud nezesvětlají (cca 8 až 10 minut), přidáme kokos s kakaem a opatrně vmícháme. Hmotu pak přelijeme do formy (28 cm), uhladíme a pečeme cca 30 minut.
Poté necháme chladit ve formě cca 10 minut a následně korpus vytáhneme.
Borůvková pěna
450 g pyré z borůvek
170 g cukru krupice
300 g zakysané smetany
15 g plátkové želatiny
600 g smetany ke šlehání
Namočíme želatinu do studené vody a zahřejeme borůvkové pyré s cukrem pod bod varu. Želatinu vyždímáme a vmícháme jí do krému. Přidáme zakysanou smetanu a vyšleháme do hladka, následně necháme odstát 10 minut. Vyšleháme vychlazenou smetanu do polotuha, na 3× ji přidáme do krému a hned potíráme korpus.
Dort necháme zamrazit.
Poleva
195 g vody
300 g cukru krupice
300 g glukózy
215 g salka (slazené kondenzované mléko)
27 g plátkové želatiny
325 g bílé čokolády (kvalitní)+ barvy (bělidlo, tmavě růžová, královská modř, tyrkysová)
+ živý květ na dozdobení
Namočíme plátky želatiny do ledové vody a necháme 10 minut nabobtnat. V kastrolu přivedeme k varu vodu, cukr, glukózu, salko, rozmícháme a sundáme ze sporáku.
Vyždímáme plátky želatiny a rozmícháme v horké směsi. Dáme do misky čokoládu a nalijeme na ní celou směs. Minutu počkáme, rozmícháme, promixujeme tyčovým mixerem a rozdělíme do čtyř misek.
V jedné misce bude největší díl, do kterého přidáme modré barvivo. V dalších miskách, kde budeme mít stejné díly, přidáme do každé misky další barviva.
Do větší odměrky s hubičkou postupně nalijeme obarvené směsi – modrou, růžovou, tyrkysovou a nakonec bílou. Mirror lijeme v teplotě 30 °C přes zmrzlý dort na mřížce (měla by být menší než dort, aby po něm hezky stekla).
Dodekorujeme živým květem.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.