VeronikaKreativní výzvaI. řada

Velikonoční kraslice

„Tento recept na korpus používala moje maminka na řezy ‚Metro‘ a klasické dorty. Je vláčné a dobře se s ním pracuje. Dort upečený z tohoto piškotu byl a je pokaždé velmi chutný.“

Korpus na ½ vejce

8 žloutků
520 g cukru
240 ml vody
240 ml oleje
400 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
sníh z bílků

Utřeme žloutky s cukrem, přidáme vodu, zašleháme, olej a znovu zašleháme. Smícháme mouku s práškem do pečiva, jemně zašleháme a opatrně vmícháme ušlehaný sníh. Dáme do vymazané formy a pečeme na 180 °C.

Krém

250 g másla
300 ml mléka
1 vanilkový pudingový prášek
150 g moučkového cukru
lžíce rumu nebo vanilkové tresti
kapka citronu

Z mléka a pudingového prášku uvaříme hustý puding. Necháme ho vychladnout a občas promícháme, aby se nevytvořil škraloup. Vyšleháme máslo s cukrem a po lžících zašleháváme vychladlý puding.

Lískooříšková pasta

200 g lískových oříšku + 100 g hrubě drcených
200 g cukru krupice

Předehřejeme troubu na 170 °C (horkovzdušnou na 150 °C). Oříšky rozložíme na plech a dáme asi na 8 až 10 min do vyhřáté trouby. Během pečení kontrolujeme, občas promícháme, slupky by měly začít pomalu praskat. Ještě teplé ořechy promneme v utěrce, aby se zbavily všech slupek. Oloupané ořechy dáme zpátky do trouby ještě na několik minut, aby se opekly.

Do kastrolu se silným dnem dáme cukr a na mírném ohni pomalu utavíme na karamel. Studenou směs dáme do mixéru, robotu či food procesoru a mixujeme do té doby, až se z ořechů začne postupně uvolňovat olej a pomalu se měnit na pastu.

Dokončení

1 bílek
300 g cukru
barvivo
fondán

Rozřežeme upečené korpusy, naplníme je a slepíme. Použijeme papírovou podložku a vyřežeme korpusy do tvaru vejce. Výsledek potřeme krémem.

Vyválíme fondán, položíme ho na korpus a uhladíme.

Nakonec nazdobíme.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.