PetraOsobní výzvaI. řada

Velikonoční vrkoč

„Hned mě napadl velikonoční vrkoč. Pečeme ho každé Velikonoce a stavíme si ho na okno vedle beránka. Vrkoč se sestává z pleteného věnce z mazancového těsta, zeleného věnce z krušpánku, větviček vrby, kočiček, bílých vyfouklých vajec a červených mašliček. Nahoře je napodobenina ‚Moreny‘ z kukuřičného šustí.”

Věnec

525 g hladké mouky
225 ml mléka
128 g másla
105 g cukru krupice
45 g rozinek
trochu rumu
68 g mandlí (hranolky)
30 g droždí
5 žloutků
vanilková esence
citronová kůra
sůl
žloutek na potření

Zaděláme klasicky kynuté těsto (v robotu asi 7 minut) a necháme těsto kynout cca hodinu. Během kynutí překládáme.

Vytvarujeme věnec a necháme ho ještě chvilku kynout. Nakonec věnec potřeme žloutkem a pečeme na 160 °C cca 45 minut. Po vychladnutí nazdobíme věnec do vrkoče.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.