Velikonoční kraslice
„Velikonoční pečení je v základu stejné jako ostatní, jen na výzdobu používáme veselejší barvičky. Kraslici bych upekla z těsta, které mi moc chutná a poprvé jsem ho použila na dort pro dceru. Je to mrkvové těsto, krém bych volila z tvarohu, kompotovaných broskví a zakysané smetany. Navrch použiji bílkovou polevu.“
Korpus
3 hrnky mrkve
3 vejce
2 hrnky špaldové mouky
½ hrnku třtinového cukru
1 hrnek oleje
1 hrnek hrubě sekaných ořechů
hrozinky namočené v rumu
perníkové koření
lžička sody
špetka soli
citronová kůra
rum
marmeláda na potření korpusu
Do mísy si dáme mouku, cukr, vejce, olej, koření, ořechy, hrozinky, citronovou kůru, sůl, sodu a mrkev. Vše zamícháme, nalijeme na vymazaný plech nebo do formy a pečeme na 180 °C cca půl hodiny. Poté necháme vychladnout.
Vnitřní krém
kompotované broskve
šťáva z kompotu
tučný tvaroh
zakysaná smetana
cukr
prášková želatina
Mezitím si připravíme krém. Kompotované broskve nakrájíme na kostičky a do mísy dáme tvaroh, smetanu, cukr a zředíme šťávou z broskví. Do zbývající šťávy zamícháme želatinu, povaříme dle návodu na sáčku a smícháme s tvarohovo-ovocnou směsí.
Dokončení
Vnější krém:
zahuštěné mléko
másloNa ozdobu:
bílky s cukrem
(1 bílek a 150 g cukru – hustší poleva, 1 bílek a 100 g cukru – řidší poleva)
fondán
potravinářské barvy
Z korpusu vykrájíme kruhy s otvorem uvnitř a postupně je skládáme do tvaru kraslice a promazáváme marmeládou. Dovnitř dáme tvarohovo-želatinovou směs a vše necháme zatuhnout v lednici.
Nakonec si obmažeme kraslici krémem ze zahuštěného mléka. Vyválíme si z několika fondánů tenký plát a pokryjeme kraslici.
Z bílků a cukru vyšleháme kašičku a rozdělíme ji do misek. Kraslici obarvíme a dozdobíme dle fantazie.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.