JosefKreativní výzvaI. řada

Kraslice s kandovaným ovocem

„Velikonoční kraslici jsem pojal jako jakýkoli jiný 3D dort, jen s tím, aby zapadala do velikonočního tématu. Proto jsem zvolil korpus podobný biskupskému chlebíčku, který se na Velikonoce také peče a pistáciový krém, který nejen dobře chutná ale je i hezky zelený. To vše celé jsem schoval do čokoládové hnědé polevy a ozdobil bílou bílkovou polevou. Zdobení jsem si nestihl nijak rozmyslet, natož připravit, takže byla tvorba načisto během natáčení a když mi došla inspirace, zachránila tvůrčí krizi univerzální odpověď, tedy 42. (Galaktičtí stopaři vědí.)“

Korpus

225 g měkkého másla
210 g hnědého cukru krupice
3 velká vejce
35 g brandy
šťáva a kůra z 1 pomeranče
kůra z 1 citronu
100 g sekaných pistácií
0,5 kg směsi kandovaného ovoce (rozinky, brusinky, višně...)
260 g polohrubé mouky
4 g prášku do pečiva
2 g soli

V jedné míse smícháme mouku, sůl a prášek na pečení. V druhé míse sušené ovoce s několika lžícemi mouky, sůl a prášek. Je důležité, aby se jednotlivé kousky kandovaného ovoce obalily moukou, jinak se slepí do jedné hroudy a nerozptýlí se rovnoměrně v těstě.

Vyšleháme máslo do krémova, přidáme cukr, po jednom přidáváme vejce a vždy hezky vyšleháme. Přidáme alkohol, citronovou a pomerančovou kůru a pomerančovou šťávu. Až nakonec jemně zamícháme kandované ovoce a poté mouku.

Vymažeme formu nebo ráfek a pečeme na 160 °C cca 80 minut.

Odlehčený pistáciový krém

150 g bílků
300 g cukru krupice
125 g vody
250 g másla
200 g pistáciové pasty 100%

Svaříme si cukr s vodou na 121 °C. Začneme šlehat bílky a po chvilce do nich během šlehání vlijeme svařený cukr s vodou. Šleháme dokud vše nezchladne tak, až teplota kotlíku bude zvenku pro ruku příjemná.

Vyšleháme si 250 g másla s 200 g pistáciové pasty.

Nakonec do vyšlehaného másla s pastou postupně po kouskách všleháváme připravený italský sníh.

Čokoládová poleva

100 g másla
2 lžíce polotučného mléka
120 g čokolády na vaření

Ve vodní lázni rozpustíme máslo, v něm čokoládu a rozmícháme do hladké hmoty. Za stálého míchání přidáme lžíci mléka.

Bílková poleva

2 bílky
500 g cukru
barvy na obarvení

Bílky s cukrem v mělké misce utřeme. Opravdu je to tak jednoduché. Když budete chtít, můžete polevu obarvit potravinářskými barvami, ale nutné to není.

Dokončení

Z vychlazených plátů korpusu vykrájíme kolečka tak, aby když je vyskládáme na sebe vytvořily tvar vejce. Počítejte s tím že mezi pláty bude vrstva krému, takže výsledné vejce do výšky trochu nabyde. Přilepíme spodní patro krémem k podložce a postupně lepíme patra kraslice do výšky. Tloušťka vrstvy krému je na vás, ideální je přiměřeně. Trochu krému si schovejte stranou, bude ještě potřeba. Pokud se kraslice kácí do strany, nebojte se ji probodnout špejlí, kterou ale po vychlazení nezapomeňte vytáhnout.

Jakmile je dort vychlazený a drží tvar, ořežeme ho ostrým nožem do tvaru vejce. Krémem, který jsme si schovali, omažeme celý povrch dortu. Měla by vzniknout jednolitá a hladká vrstva. Pokud nejsme spokojení, můžeme dát dort opět vychladit a potom pokračovat znovu s mazáním a vyhlazováním krému, bude se nám pracovat snadněji. Hladkost a kvalita povrchu je důležitá, čokoládová poleva moc případných tvarových a povrchových vad neschová. Když jsme spokojení, opět vychladíme.

Na vodní lázni rozehřejeme čokoládovou polevu a vejce jí polijeme. Je dobré promyslet si předem, odkud a kam budeme polévat, a pracovat rychle, ale s rozmyslem. Čokoládová poleva na vychlazeném krému rychle tuhne.

Nakonec naplníme cukrářský zdobicí pytlík bílkovou polevou a můžeme zdobit.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.